Декларація з туристичного збору

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
У консультації – як заповнювати податкову декларацію туристичного збору і зразок декларації з туристичного збору. Дотримайтеся алгоритму заповнення й уникніть помилок

Хто подає декларацію з туристичного збору 2024

Туристичний збір – це місцевий податок, розмір якого встановлюється місцевими радами. Механізм його сплати включає поняття податкового агента, тобто фактичний платник і той, хто перераховує й декларує податок до місцевого бюджету, у більшості випадків не співпадають. Пояснимо на простому прикладі:

  • особа («турист») приїхала й зупинилася в іншій місцевості в готелі. Вона перед поселенням сплачує турзбір готелю;
  • готель («податковий агент»), отримавши турзбір, зобов’язаний подати податкову декларацію з туристичного збору і перерахувати його місцевому бюджету на спеціальний рахунок у казначействі.

Таким чином, гроші від туриста потрапляють до місцевого бюджету, проходячи спочатку банківський рахунок чи касу готель. Форму платежу туриста законодавство не визначає, тому турист може заплатити і готівкою, і здійснити безготівковий розрахунок. Тут усе залежить від його бажання, ситуації та вимог самого готелю.

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності та несплату податків

Хто є платником турзбору, податковим агентом, умови сплати турзбору та об’єкти оподаткування за Податковим кодексом України (даліПК) розкриті у таблиці нижче.

ПЛАТНИКИ, ДЕКЛАРАНТИ, УМОВИ ТА ОБ’ЄКТИ ТУРИСТИЧНОГО ЗБОРУ

Фактичні платники туристичного збору – «туристи» (пп. 268.2.1 ПК):

Декларанти туристичного збору, які перераховують його до бюджету – податкові агенти (пп. 268.5.2 ПК):

  • громадяни України (виняток – ті, які перебувають у відрядженні);
  • іноземці;
  • особи без громадянства
  • юрособи, ФОП, які надають послуги з тимчасового поселення;
  • квартирно-посередницькі організації;
  • юрособи, що мають договір з відповідною місцевою радою

Умови, коли виникає обов’язок сплатити туристичний збір (пп. 268.2.1 ПК):

Об’єкти оподаткування при декларуванні – місця поселення (пп. 268.5.1 ПК):

  • дані особи розмістилися на проживання (нічліг);
  • у місцевості зупинки таких осіб (території територіальної громади) діє рішення місцевої ради про встановлення турзбору
  • готелі, кемпінги, мотелі, гуртожитки для приїжджих, хостели, будинки відпочинку, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, пансіонати та інші заклади готельного типу, санаторно-курортні заклади;
  • житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімната, садовий будинок, дачний будинок, будь-які інші об’єкти, що використовуються для тимчасового проживання (ночівлі)

Увага: туристичний збір – це справа місцевої ради! Вона може як існувати, так і ні, а його ставки можуть і відрізнятися від максимальних за ПК.

Чи подають декларацію з туристичного збору фізособи, які поселили нерезидентів

Ні, не подають. Однак нерезиденти сплачують турзбір незалежно від наявності відрядження та свого місця зупинки, у т.ч. якщо розташовуються на нічліг у фізичних осіб (пп. «б» пп. 268.2.2 ПК). Виняток – вони є членами сім’ї першого чи другого ступенів споріднення такої особи.

Нерезидент – завжди платник турзбору незалежно від наявності оформлення відрядження. Резидент – неплатник, якщо має оформлене відрядження та може його підтвердити.

Увага: фізособи, які є власниками квартир, житлових будинків тощо не є податковими агентами та не подають податкову декларацію з туристичного збору.

Турзбір нерезидент сплачує самостійно перед заселенням. За пп. 268.6 ПК особа-хазяїн квартири (житлового будинку) має перевірити у нього документ про сплату.

Зверніть увагу, що мова йде про осіб-нерезидентів, а не іноземців (!), що не одне й те саме.

Про інших неплатників турзбору, а також якими документами посвідчити звільнення від турзбору можна знайти у матеріалі Туристичний збір: за якими правилами сплачувати, а також у пп. 268.2.2 ПК.

Коли подати декларацію з туристичного збору та сплатити туристичний збір 2024

Декларація подається щокварталу. Вчасно – це впродовж 40 к. днів з кінця кварталу. Турзбір сплачується впродовж 10 к. днів від граничного строку подачі декларації. Однак місцеві ради можуть встановлювати сплату турзбору авансом – до 30-го числа включно кожного місяця. Стандартні строки подачі та сплати для 2024 року наведено у таблиці нижче.

КРАЙНІ ДАТИ ПОДАЧІ ДЕКЛАРАЦІЇ З ТУРИСТИЧНОГО ЗБОРУ 2024

Період

Подання декларації з туристичного збору

Сплата податкових зобов’язань

І квартал 2024 року

10.05.2024

20.05.2024

ІІ квартал 2024 року

09.08.2024

19.08.2024

ІІІ квартал 2024 року

11.11.2024 (крайній день – 09.11.2024 припадає на суботу)

19.11.2024

IV квартал 2024 року

10.02.2025 (крайній день – 09.02.2025 припадає на суботу)

19.02.2025

Форма декларації з туристичного збору 2024

З 01 січня 2024 року використовується оновлена форма податкової декларації з турзбору. В основі форма, яка затверджена все тим же наказом Мінфіну від 09.07.2015 № 636 (у редакції наказу Мінфіну від 20.12.2022 № 403). Однак до цієї форми були внесені зміни наказом Мінфіну від 20.09.2023 № 506 (даліНаказ № 506, набув чинності 24 листопада 2023 року). Розглянемо ці зміни.

Зміни у формі декларації з туристичного збору 2024

Зміни у формі декларації з турзбору, яка застосовується з 01 січня 2024 року, несуттєві. Зрозуміти ці зміни допоможе пояснення Мінфіну з аналізом регулятивного впливу проєкту Наказу № 506:

  • з декларації вилучено рядок для зазначення результату розрахунку податкової пені (ряд. 8.5). Також виключили прим. 16 Додатку до декларації, яка теж була пов’язана з розрахунком податкової пені. Це зроблено з метою скасування необхідності перевірки податківцями правильності нарахування пені платником плати турзбору, що упереджує спори між податківцями та платниками турзбору з питань пені (зокрема стосовно кількості днів застосування облікової ставки НБУ). Справа в тому, що Інформаційно-комунікаційна система (ІКС) ДПС «Податковий блок» (що це – читайте у роз’ясненні ДПС) дозволяє здійснювати нарахування пені автоматично;
  • редакційно змінили друге речення прим. 1 до декларації шляхом заміни терміну «адміністративно-територіальна одиниця» на «територія територіальної громади». Тепер дана примітка записана як «Кількість додатків має відповідати кількості кодів за КАТОТТГ територій територіальних громад (було – адміністративно-територіальних одиниць»)». Аналогічна зміна – у другому реченні прим. 2 Додатку до декларації. Такі зміни усувають неоднозначність визначення кількості додатків до декларації з турзбору. Справа в тому, що турзбір є місцевим збором, який сплачується до місцевого бюджету, тобто бюджету територіальної громади (ТГ). Для кожної територіальної громади складається окремий додаток до декларації. Якщо ж складати додатки в розрізі адміністративно-територіальних одиниць, то це у кілька разів збільшує кількість податкової звітності, оскільки на території однієї ТГ може бути розташовано кілька десятків адміністративно-територіальних одиниць. Шляхом згаданої заміни слів даний «ляп» було усунуто;
  • з декларації вилучено позицію «Ця частина Податкової декларації заповнюється посадовими особами контролюючого органу», яка була призначена для зазначення посадовими особами ДПС результатів проведення камеральної перевірки декларації. Дану позицію вилучено, так як камеральна перевірка податкової звітності у ІКС ДПС «Податковий блок» автоматизована, а тому дані поля не можуть заповнюватися посадовою особою ДПС;
  • редакційно змінили нумерацію приміток до Додатку декларації 17, 18, 19 на 16, 17, 18 через вилучення колишньої прим. 16.

Виходить, що зміни до податкової декларації з турзбору за Наказом № 506 постійні, а не тимчасові. Нагадуємо також, що до закінчення воєнного стану діє звільнення платників податків від нарахування пені у разі самостійного виправлення помилок, які призвели до заниження податкового зобов’язання за умови дотримання вимог статті 50 ПК (підстава – пп. 69.38 підрозд. 10 Перехідних положень ПК).

Увага: зміни у формі декларації з плати за землю пов’язані з автоматизацією процесів обробки звітності та нарахування пені в ІКС ДПС та ніяк не змінюють порядок нарахування турзбору.

Алгоритм заповнення декларації з туристичного збору 2024

Розглянемо тепер, як заповнити новий бланк податкової декларації з турзбору 2024.

Заповнення декларації розпочинаємо з обов’язкового додатку, який містить:

  • розрахунок податкових зобов’язань з туристичного збору (розділ І);
  • авансових внесків (розділ ІІ). Цей розділ заповнюється, якщо місцева рада встановила сплату туристичного збору авансовими платежами.

АЛГОРИТМ ЗАПОВНЕННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ З ТУРИСТИЧНОГО ЗБОРУ

№ реквізиту (рядка)

Як заповнити

Загальна частина декларації

Порядковий №

Зазначається цифра від 1 до 4 кількості поданих декларацій за рік. Наприклад, декларація за ІІІ квартал буде мати цифру 3, позаяк декларація за І півріччя була під номером 2. Кожний тип декларацій нумерується окремо, тобто якщо подавалася уточнююча, то вона до загальної нумерації не входить

1

Ставиться відмітка «Х» щодо обраного типу податкової декларації:

  • звітна – якщо подається декларація вперше (звичайна ситуація);
  • звітна нова – якщо виявлена помилка і звітна дата ще не настала. Декларація з такою позначкою скасовує попередню й вважається поданою (без штрафних санкцій);
  • уточнююча – якщо виявлена помилка вже після звітної дати (або за минулі звітні періоди) і для цього подається окрема уточнююча декларація. Тут уже буде штраф і пеня, які розраховуються в рядках 8-9 розд. І Додатка до декларації. Інший спосіб виправити таку помилку — уточнити показник минулої декларації при поданні поточної декларації

2.1

Зазначається період, за який звітується. В уточнюючій декларації дане поле не заповнюється

2.2

Заповнюється лише для декларації з позначкою «уточнююча» або якщо виправляється помилка у минулому періоді, використовуючи поточну декларацію. Це період, за який виправляється помилка

3

Наводяться дані про себе – повне найменування або ПІБ (для підприємця)

4

Зазначається код ЄДРПОУ (для юросіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податку (для фізосіб). Зазначати номер паспорту можуть тільки особи, які мають відповідну відмітку в паспорті (через релігійні переконання)

5

Вказується основний КВЕД згідно з реєстраційними даними

6

Заповнюються стандартні реквізити юрособи чи ФОП. E-mail та факс – за бажанням

7

Наводиться найменування органу ДПС

Декларацію подають до місцевого податкового органу за місцезнаходженням платника податку, де він перебуває на обліку

8.1

Вноситься сума з кол. 13 ряд. 3 розд. І декларації. Якщо таких додатків кілька, то береться сума з усіх додатків

8.2-8.4

Заповнюється, якщо виправляється помилка за минулі звітні періоди

9

Вказується кількість тих додатків. Декларацію подають одну, але якщо об’єкти розташовані за різними територіями територіальних громад (ТГ), то за кожною ТГ (тобто за кожним органом місцевого самоврядування) заповнюють окремий додаток до декларації (див. прим. 2 у Додатку до декларації)

Доповнення

Будь-які відомості, які доцільно додати до декларації. Зазначається номер та коротко описується зміст доповнення. Наприклад, це може бути обґрунтування неутримання турзбору з певних категорій осіб тощо

Додаток до декларації «Розрахунок податкових зобов’язань з туристичного збору»

І. Розрахунок податкового зобов’язання

Частина вгорі

Повторюються реквізити із загальної частини декларації. Номер додатка ставиться починаючи з 1. Якщо всі об’єкти знаходяться в межах однієї території територіальної громади, то буде тільки Додаток з № 1

1. Податковий період

2. Код за КАТОТТГ території територіальної громади

Вказується код адміністративно-територіальної одиниці згідно з Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженим наказом Мінрегіону від 26.11.2020 № 290 (КАТОТТГ)

Якщо суб'єкт господарювання є податковим агентом на територіях територіальних громад (ТГ), які відповідають різним кодам за КАТОТТГ, але ці ТГ обслуговує один орган ДПС, то подається одна декларація, але з кількома додатками. Кількість додатків має відповідати кількості кодів за КАТОТТГ територій ТГ, на яких суб’єкт господарювання є податковим агентом

Місце проживання (ночівлі), кол. 2

Вноситься назва або умовне позначення місця проживання (ночівлі). Це можуть бути готель, кемпінг, мотель, база відпочинку тощо. Про всі ці об’єкти потрібно попередньо повідомити ДПС через форму № 20-ОПП.

Наприклад, «Готель «Президентський». Якщо декларант володіє декількома готелями чи іншими об’єктами оподаткування, то рекомендується у дужках зазначати їхню адресу. Це ж саме стосується квартир, житлових будинків тощо. Якщо рядків не вистачає, то слід додати нові

Загальна кількість діб, кол. 3

Вказується, скільки діб за звітний період було проживання у відповідному місці (людино-діб). Кількість діб наводиться за період з початку року, а не кварталу.

Доба визначається за такими правилами:

  • початок від 12 год дня (!) до 12 год наступного дня (всього – 24 години);
  • будь-яка «зайву» годину до чи після 12:00 (дня) округлюється до повної доби, так як ПК не передбачає іншого періоду проживання, ніж доба (див. лист Мінекомрозвитку від 18.02.2019 № 4501-06-7002-03, з яким погоджуються і податківці).

Наприклад, кількість діб у різних ситуаціях визначається так:

  • особа поселилася о 12:00 05 грудня 2023 року та виселилася о 12:00 07 грудня 2024 року. Маємо 2 доби (з 05 н 06 та з 06 на 07);
  • особа поселилася о 19:00 05 грудня 2023 року та виселилася 06 грудня 2023 року о 09:00. Маємо повну 1 добу, хоча особа прожила в готелі всього 14 годин;
  • особа поселилася о 09:00 05 грудня 2023 року та виселилася о 14:00 07 грудня 2023 року. Це – 4 доби. Повні 2 доби по 24 години + додаткові «округлені» 2 доби.

У разі бронювання та попередньої оплати проживання турзбір не сплачують, позаяк оплата і бронювання ще не означає заселення, а збір сплачують лише перед заселенням (лист ДФС від 30.01.2019 № 312/ІПК/10-36-12-03).

Якщо «туристів» кілька, то множимо кількість діб на кількість людей. Наприклад, 2 людини ночували 3 доби, то буде 6 людино-діб і т. д.

Розмір мінімальної заробітної плати (на 01.01), кол. 4

Цей показник потрібен для розрахунку ставки збору. Для 2023 року – це 6700 грн, для 2024 року – 7100 грн

Ставка збору (%), кол. 5, кол. 6

Зазначається ставка туристичного збору з постанови місцевої ради. Наприклад, Чернігівська міська рада зрівняла ставки як для іноземців, так і для резидентів та встановила туристичний збір у розмірі 0,5% (внутрішній та в’їзний) від мінімальної зарплати (МЗП). Максимальні ж ставки за ПК, у межах яких приймають свої рішення місцеві ради, такі:

  • 5% МЗП – в’їзний туризм;
  • 0,5% МЗП – внутрішній туризм.

Наприклад, максимальний збір становить:

  • у 2023 році335,00 грн/доба для іноземців та 33,50 грн/доба для резидентів;
  • у 2024 році355,00 грн/доба для іноземців та 35,50 грн/доба для резидентів.

Якщо місцева рада встановить туристичний збір із запізненням, наприклад, з 13.02.2024, то впродовж 01.01.2024 – 12.02.2024 ставка туристичного збору буде нульовою (лист ДФС від 19.03.2019 № 1110/6/99-99-12-02).

Ставки податку діють тільки для певної території. Збір можна не нараховувати, якщо місцева рада не затвердила його

Податкова пільга, кол. 7-12

За наявності

Усього нараховано збору, кол. 13

Розраховується за формулою:

кол. 3 (людино-діб) × кол. 4 (МЗП)× кол. 5 (або 6) (ставка збору, %) ÷ 100 – сума розрахованої пільги (якщо така є)

Результат округлюється до сотих, тобто наводиться у грн з копійками

ряд. 3

Береться сума податкових зобов’язань за квартал з попередньо розрахованих сум за кожним об’єктом

рядки 4-9

Заповнюється, якщо виявлено помилки

ІІ. Розрахунок авансових внесків

Рішення органу місцевого самоврядування

Наводяться реквізити рішення місцевої ради, за яким визначається обов’язок сплачувати турзбір авансом. Однак такого рішення може й не бути і тоді авансові платежі не потрібні, й розд. ІІ не заповнюється

Усього нарахованого збору, кол. 2

Це значення кол. 13 з розд. І

Сума авансових внесків по кварталах (кол. 3-5)

Заносяться суми авансових платежів, які сплачували у кожному кварталі Авансові внески з турзбору сплачують щомісяця, тому в одній колонці буде сума за 3-ма місяцями відповідного кварталу

Сума надміру сплаченого авансового внеску, кол. 6

Заноситься сума з кол. 7 розд. ІІ Додатка до декларації за попередній звітний період. Для декларації за ІІІ квартал ним буде 1-е півріччя. Цифра у цьому рядку зазначається зі знаком мінус («–»)

Сума сплати з урахуванням фактично внесених авансових платежів, кол. 7

Розраховується за формулою: від фактичної суми турзбору (кол. 2) віднімається сума авансових внесків (за квартали, кол. 3-5), яка відкоригована на суму переплати (кол. 6). Формула розрахунку є у самому бланку декларації. Якщо сума виходить < 0, то її треба перенести до кол. 6 наступної декларації

 

Зразок заповнення декларації з туристичного збору 2024

За поданим алгоритмом наведемо приклад заповненої декларації за 2024 рік, який можна знайти у файлі нижче.

Декларація з туристичного збору

СКАЧАТИ ЗРАЗОК  



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді