Декларація збору за місця для паркування транспортних засобів: зразок

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Хто сплачує збір за місця для паркування транспортних засобів, як розрахувати збір за місця для паркування транспортних засобів та його розмір, терміни декларування та сплати збору, розрахунок суми податкової пільги зі збору за місця для паркування, порядок заповнення декларації збору за місця для паркування зі зразками заповнення – у консультації
Зміст статті:
Що таке збір за місця для паркування та об’єкти оподаткування Збір за місця для паркування: які винятки Скільки має бути безоплатних місць для паркування для осіб з інвалідністю Хто є платниками збору за місця для паркування Розмір збору за місця для паркування транспортних засобів Терміни декларування та сплати збору за місця для паркування Форма декларації збору за місця для паркування Скільки декларацій подається, якщо об’єкти оподаткування розташовані на різних територіях Чи треба подавати декларацію збору за місця для паркування, якщо господарської діяльності впродовж кварталу не було Як заповнити основну частину декларації збору за місця для паркування Як заповнити Додаток до декларації збору за місця для паркування Як показати у Додатку до декларації збору за місця для паркування площу для земельної ділянки, яка відведена для безоплатного паркування Розрахунок суми збору, якщо є «пільгова» ставка податку, яка поширюється не на всю площу місць для паркування Декларація збору за місця для паркування: приклад заповнення

Що таке збір за місця для паркування та об’єкти оподаткування

Збір за місця для паркування транспортних засобів – це плата до місцевого бюджету за:

  • користування земельною ділянкою, яка за рішенням органу місцевого самоврядування (сільської, селищної чи міської ради) відведена для забезпечення паркування транспортних засобів на автомобільних дорогах загального користування, тротуарах або інших місцях;
  • розміщення комунальних гаражів, стоянок, паркінгів (будівель, споруд, їхніх частин), які побудовані за рахунок коштів місцевого бюджету.

Таким чином, об’єктом оподаткування збору є земельні ділянки, гаражі, стоянки, паркінги (будівлі, споруди, їхні частини) (2681.2.1 Податкового кодексу України, даліПК).

Збір за місця для паркування: які винятки

Не є об’єктом оподаткування збором за місця для паркування площі земельних ділянок, гаражів, стоянок, паркінгів, які відводяться для безоплатного паркування транспортних засобів, що передбачених у статті 30 Закону «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 № 875-XII (даліЗакон № 875). Маються на увазі місця для безоплатного паркування транспортних засобів, якими керують водії:

  • з інвалідністю;
  • які перевозять осіб з інвалідністю.

Органи місцевого самоврядування забезпечують виділення земельних ділянок особам з інвалідністю із захворюваннями опорно-рухового апарату під будівництво гаражів для автомобілів з ручним керуванням поблизу місця їхнього проживання (ст. 30 Закону № 875).

Оскільки збір є місцевим податком, то місцеві ради можуть також встановлювати певні пільги щодо збору, але вони не можуть бути індивідуальними.

Скільки має бути безоплатних місць для паркування для осіб з інвалідністю

Не менше 10% та не менше 1-го місця. Так, кількість безоплатних місць для паркування транспортних засобів, якими керують водії з інвалідністю або водії, які перевозять осіб з інвалідністю, має становити не менше 10% загальної кількості місць на спеціально обладнаних чи відведених майданчиках для паркування (однак не менше одного місця) (ст. 30 Закону № 875). Такі місця для паркування повинні мати позначення відповідними дорожніми знаками або дорожньою розміткою.

Тобто, якщо на паркінгу всього 10 місць, то мінімум 1 місце має бути для особи з інвалідністю. Якщо всього 4 місця, то теж мінімум 1 місце має бути для особи з інвалідністю, збір за безоплатні місця для паркування не нараховується (див. далі приклад 1 заповнення декларації).

Хто є платниками збору за місця для паркування

Платники збору за місця для паркування є юрособи, їхні філії та інші підрозділи, а також фізособи-підприємці (ФОП), які відповідно до рішень органів місцевого самоврядування здійснюють діяльність із забезпечення паркування автомобілів на майданчиках і спеціально відведених автостоянках (пп. 2681.1.1 ПК). Виходить, що такі особи у переліку видів своєї діяльності повинні мати код за КЕКВ 52.21 «Допоміжне обслуговування наземного транспорту», до якого, зокрема, і входить діяльність паркувальних майданчиків, платних автостоянок або гаражів.

Податкова отримує затверджений перелік об’єктів оподаткування збором за місця для паркування від органу місцевого самоврядування (абз. 1 пп. 2681.2.2 ПК). Такий перелік містить дані про:

  • місцезнаходження земельної ділянки;
  • загальну площу;
  • технічне облаштування;
  • кількість місць для паркування транспортних засобів.

Крім того, до цього переліку додається ще й перелік уповноважених осіб, які мають право займатися діяльністю із забезпечення паркування транспортних засобів (абз. 2 пп. 2681.2.2 ПК). Взаємодію між місцевою владою та ДПС з приводу збору описує роз’яснення ДПС 124.01 ЗІР.

Розмір збору за місця для паркування транспортних засобів

Збір за місця для паркування встановлюється органом місцевого самоврядування (ОМС) у розмірі до 0,075% мінімальної зарплати на 01.01 (МЗП) за кожний день діяльності з забезпечення паркування (2681.3.1 ПК). Щоб визначити ставки збору, місцеві ради враховують (роз’яснення ДПС 124.03 ЗІР):

  • місцезнаходження спеціально відведених місць для паркування транспортних засобів;
  • площу спеціально відведеного місця;
  • кількість місць для паркування транспортних засобів;
  • спосіб поставлення транспортних засобів на стоянку;
  • режим роботи;
  • заповнюваність місць для паркування.

Таким чином, як ставка збору для паркування місцевою владою може використовуватися як максимальна ставка розміру збору (0,075% від МЗП; у 2024 р. – це 5,33 грн/день; = 7100 грн × 0,00075), так і менша. Наприклад, розмір збору за місця для паркування становить для:

  • м. Чернігова – 0,015% МЗП/день (для 2024 р. – це 1,065 грн/день);
  • м. Києва – 0,03%, 0,04%, 0,05% МЗП/день – у залежності від територіальної зони (для 2024 р. – це 2,13, 2,84 і 3,55 грн/день відповідно).

Усі ставки місцевих податків і зборів за регіонами можна знайти на сайті ДПС.

Базою для розрахунку збору за місця для паркування є площа спеціальних земельних ділянок, гаражів, стоянок, паркінгів (будівлі, споруди, їхні частини), що є об’єктами оподаткування (2681.2.2 ПК, роз’яснення ДПС 124.02 ЗІР). Тобто зі 100 м2 земельної ділянки для паркування, наприклад у м. Чернігові, сплачується 106,50 грн збору (= 1,065 × 100).

Терміни декларування та сплати збору за місця для паркування

Базовий звітний період також становить календарний квартал, тобто декларація зі збору за місця для паркування подається щокварталу (2681.5.3 ПК). Для цього використовується стандартний для такого звітного періоду термін звітування, тобто впродовж 40 к. днів (пп. 49.18.2 ПУ).

Сплата збору також відбувається щоквартально (пп. 2681.5.1 ПК) у стандартний для квартального періоду термін, тобто впродовж 10 к. днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання декларації (п. 57.1 ПК, а також роз’яснення ДПС 124.03 ЗІР).

Якщо крайній день декларування чи сплати припадає на вихідний, то він переноситься на найближчий робочий день (для сплати – це найближчий операційний (банківський) день), що настає за таким вихідним чи святковим днем.

Строки декларування та сплати збору за місця для паркування наведені у таблиці нижче.

СТРОКИ ДЕКЛАРУВАННЯ ТА СПЛАТИ ЗБОРУ ЗА МІСЦЯ ДЛЯ ПАРКУВАННЯ 2024

Звітний період

Крайній строк:

подання декларації

сплати збору

І квартал 2024

10 травня 2024

20 травня 2024

ІІ квартал 2024

9 серпня 2024

19 серпня 2024

ІІІ квартал 2024

11 листопада 2024

(9 листопада 2024 – субота)

19 листопада 2024

IV квартал 2024

10 лютого 2025

20 лютого 2025

Форма декларації збору за місця для паркування

Декларація збору за місця для паркування має форму, яку затверджує наказ Мінфіну від 09.07.2015 № 636.

Останні зміни до декларації були внесені наказом Мінфіну від 06.10.2023 № 528 (набули чинності 8 грудня 2023 року, з урахуванням наказу Мінфіну від 26.10.2023 № 599). Зміни були незначні та пов’язані з таким:

  • з декларації вилучено рядок для зазначення результату розрахунку податкової пені (ряд. 8.5) та відповідну примітку. Це було зроблено для скасування необхідності перевірки податківцями правильності нарахування пені платником збору за місця для паркування. Тепер пеня нараховується в ІКС ДПС «Податковий блок» (що це – читайте у роз’ясненні ДПС), яка дозволяє здійснювати це автоматично;
  • уточнена прим. 1 щодо кількості декларацій і Додатків, якщо об’єкти оподаткування розташовані за різними кодами КАТОТТГ;
  • вилучено поле «Ця частина Податкової декларації заповнюється посадовими особами контролюючого органу», так як декларації зараз обробляються у згаданій ІКС ДПС «Податковий блок» у автоматичному режимі;
  • у рядку 3 Додатку до декларації цифри «3.1, 3.2, 3.3, 3.4» замінити цифрами «3.1.0, 3.2.0, 3.3.0, 3.4.0».

Нинішня форма декларації має вигляд такий, як наводимо далі. Вперше оновлена форма використовується для декларування за І квартал 2024 року (код електронної форми – J/F 0301209). Щоправда, навіть у цій оновленій електронній формі Додатку до декларації замість нумерації рядків 3.1.1, 3.1.2 і т.д., як у затвердженій формі, використовується чомусь нумерація 1, 2 і т.д.

Декларація збору за місця для паркування транспортних засобів БЛАНК

СКАЧАТИ БЛАНК

Скільки декларацій подається, якщо об’єкти оподаткування розташовані на різних територіях

Кількість залежить від кількості обслуговуючих податкових щодо тих територій територіальних громад (ТГ), на яких розташовані об’єкти оподаткування. Так, місця для паркування можуть бути розташовані на територіях різних адміністративно-територіальних одиниць, які відповідають різним кодам за КАТОТТГ територій ТГ. У такому разі кількість декларацій залежить від того, чи адміністративно-територіальні одиниці обслуговуються одним відповідним контролюючим органом, чи різними. Якщо всі об’єкти за розташуванням обслуговуються однією податковою, то подається одна декларація збору за місця для паркування, але з кількома Додатками. Навіть, якщо це території ТГ з різними КАТОТТГ. А от кількість Додатків має відповідати кількості кодів за КАТОТТГ територій ТГ, на яких платник збору має об’єкти оподаткування. Такі вказівки містить прим. 1 до декларації зі змінами, внесеними наказом Мінфіну відвід 06.10.2023 № 528.

Отже, маємо:

  • кількість декларацій = кількість податкових, які обслуговують всі ТГ, на яких платник має об’єкти оподаткування збором;
  • декларація одна, якщо всі ТГ, на яких розташовані об’єкти, обслуговуються однією податковою;
  • кількість додатків в одній декларації = кількість різних кодів КАТОТТГ, тобто кількість різних ТГ, але таких, що обслуговуються однією податковою.

Коди КАТОТТГ визначаються за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, який затверджений наказом Мінрегіону від 26.11.2020 № 290.

Чи треба подавати декларацію збору за місця для паркування, якщо господарської діяльності впродовж кварталу не було

Ні, не треба. Таку відповідь дають податківці у роз’ясненні 124.04 ЗІР та ГУ ДПС у Тернопільській області. Обґрунтовують вони це тим, що за загальним правилом податкові декларації подаються за кожний звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню (п. 49.2 ПК). Оскільки форма декларації збору за місця для паркування передбачає зазначення кількості днів провадження діяльності із паркування транспортних засобів, то якщо таких днів немає, то й не виникає обовʼязку подавати декларацію.

Отже, декларація не подається, якщо господарська діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на відведених ділянках не проводилась, адже відсутній показник, який підлягає декларуванню. 

Як заповнити основну частину декларації збору за місця для паркування

Заповнити декларацію збору за місця для паркування допоможе таблиця.

ПОРЯДОК ЗАПОВНЕННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ ЗБОРУ ЗА МІСЦЯ ДЛЯ ПАРКУВАННЯ

Поле

Як заповнити

основна частина декларації

Порядковий № за рік

Вказується номер декларації – послідовно наростаючим числом з початку року, враховуючи всі типи декларацій («Звітна», «Звітна нова», «Уточнююча»). Наприклад, якщо:

  • подається перша декларація у звітному році, то це буде декларація з типом «Звітна» порядковим номером «01». Тоді декларація «Звітна» за ІI квартал буде номер «02» за умови, що до цього ніяких інших декларацій («Звітна нова», «Уточнююча» не подавалися);
  • після надання у поточному році декларації «Звітна» виникає необхідність уточнити або змінити об’єкти, базу оподаткування, суму податкових зобов’язань тощо (код якої за КАТОТТГ зазначений у рядку 2 Додатка до Декларації) і подається декларація типу «Звітна нова», то порядковим номером тоді буде «02», так як декларація «Звітна» з номером «01» вже була подана;
  • якщо вже подавалися впродовж року «Звітна» та «Звітна нова» за І квартал, а потім вирішено подати декларацію «Уточнююча», то її номером буде «03».

Роз’яснення з приводу заповнення даного поля є у ЗІР 124.04

1

Тип декларації

Ставиться позначка «х» у залежності від того, який саме тип декларації подається:

  • «звітна» – поточна звітна декларація;
  • «нова звітна» – виправлення помилки, яка виявлена у вже поданій поточній декларації («звітній»), але крайній строк подачі поточної декларації ще не настав;
  •  «уточнююча» – виправлення помилки у поданій декларації у минулому, якщо вона виявлена вже після закінчення періоду звітування.

Для декларації «уточнююча» також заповнюється поле «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, що уточнюється», у якому зазначається номер, за яким було зареєстровано у податковій декларацію, показники якої уточнюються (виправляються), – останню подану декларацію за відповідний податковий період, що уточнюється, за відповідною територією територіальної громади (ТГ). Цей номер можна знайти Електронному кабінеті в меню «Перегляд звітності», яке надає можливість перегляду раніше поданої податкової звітності (роз’яснення ДПС ЗІР 124.04)

2

Податковий період

ставиться номер кварталу у полі для відповідного звітного періоду:

  • «2.1 звітний» – якщо подається поточна декларація «звітна» або виправляюча «звітна нова»;
  • «2.2 що уточнюється» – якщо подається уточнююча декларація «уточнююча» (у такому разі ряд. 2.1 не заповнюється*, див. роз’яснення ДПС ЗІР 124.04);
  • «2.1 звітний» і «2.2 що уточнюється» – якщо помилка виправляється за певний період при подачі поточної декларації «Звітна» чи «Звітна нова». У такому разі у даних полях будуть стояти різні періоди

3

Платник збору

наводиться повне найменування (для юросіб) або ПІБ (для ФОП)

4-6

дані про платника збору

у цих полях вказуються:

  • податковий номер – номер за ЄДР (для юросіб), номер облікової картки платника податків (для фізосіб). Більш детально про податковий номер – див. роз’яснення Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП;
  • код КВЕД згідно з реєстраційними документами;
  • податкова адреса платника та поштовий індекс;
  • телефон з міжміським кодом, факс та електронна адреса (це вже все за бажанням платника);
  • найменування податкової, до якої подається декларація. Це податкова за місцезнаходженням адміністративного центру ТГ, на території якої знаходяться об’єкти оподаткування, в якому суб’єкт господарювання зареєстрований як платник збору

8

(8.1-8.4)

Податкове зобов’язання, що сплачується за квартал (згідно з додатком(ами) до Податкової декларації)

це зведена інформація за збором, яка визначається за Додатками до декларації шляхом додавання їхніх даних

9

Кількість додатків, поданих з Податковою декларацією

загальна кількість Додатків залежить від кількості ТГ, на території яких розташовані адміністративно-територіальні одиниці, де платник збору має об’єкти оподаткування (див. прим. 4 до форми Додатка до декларації)

Доповнення до декларації

Доповнення подається у разі потреби, у колонці № з/п зазначається порядковий номер доповнення (якщо доповнень кілька). У колонці «Зміст доповнення» зазначається текст доповнення

Як заповнити Додаток до декларації збору за місця для паркування

Заповнити Додаток до декларації збору за місця для паркування допоможе таблиця нижче.

ПОРЯДОК ЗАПОВНЕННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ ЗБОРУ ЗА МІСЦЯ ДЛЯ ПАРКУВАННЯ

№ (ряд. чи кол.)

Поле

Як заповнити

Додаток до декларації

ряд. 1

Податковий період

Зазначається звітний квартал. При цьому:

  • ряд. 1.1 Додатка = ряд. 2.1 основної частини декларації;
  • ряд. 1.2 Додатка = ряд. 2.2 основної частини декларації.

Однак у складі одної декларації не може бути додатків, у яких заповнено одночасно різні ряд. 1.1 і 1.2. Наприклад, 2 Додатки, один з яких має заповнений ряд. 1.1, а другий – ряд. 1.2. Податкові періоди в усіх додатках мають бути однакові

ряд. 2

Код за КАТОТТГ території територіальної громади

Зазначається код за КАТОТТГ тієї ТГ, на території якої розташовані об’єкти оподаткування. За кожним таким додатком КАТОТТГ складається окремий Додаток

кол. 3

Площа об’єкта оподаткування

зазначається у м2 з двома десятковими знаками (роз’яснення ГУ ДПС у Львівській області)

кол. 4

Розмір мінімальної заробітної плати на 01 січня звітного року

заповнюється – у грн без коп. (у формі з Електронного кабінету десяткові знаки відсутні), так як мінімальна зарплата – завжди ціле число

кол. 5

Усього нараховано збору

заповнюється – у грн з коп., тобто двома десятковими знаками (роз’яснення ГУ ДПС у Львівській області)

ряд. 3

Нарахована сума збору за звітний квартал, усього (сума рядків 3.1.0, 3.2.0, 3.3.0, 3.4.0), у т. ч. у розрізі об’єктів оподаткування:

заповнюється лише кол. 14 – заповнюється як сума показників з рядків, які розташовані нижче:

 3.1.0 + 3.2.0 + 3.3.0 + 3.4.0

ряд. 3.1.0, 3.2.0, 3.3.0, 3.4.0

показники про:

  • земельні ділянки (3.1.n);
  • комунальні гаражі (3.2.n);
  • стоянки (3.3.n);
  • паркінги (будівлі, споруди, їхні частини) (3.4.n)

 

заповнюються кол. 3, 5, 9, 12, 13 та 14. – внизу заповнюється сума показників відповідних колонок (у разі їхнього заповнення) рядків:

  • 3.1.0 – сума ряд. 3.1.1-3.1.n, де n – номер рядка;
  • 3.2.0 – сума ряд. 3.2.1-3.2.n;
  • 3.3.0 – сума ряд. 3.3.1-3.3.n;
  • 3.4.0 – сума ряд. 3.4.1-3.4.n

кол. 5

Кількість днів провадження діяльності із паркування транспортних засобів

якщо послуги з паркування певний час не надавалися, наприклад з причини відсутності таких транспортних засобів, то це не зменшує загальну кількість провадження діяльності (роз’яснення ГУ ДПС в Івано-Франківській області; те ж саме відео з роз’ясненням від ДПС)

кол. 6

Ставка збору (%)

розмір ставки збору зазначається у % з точністю 4 знаки після коми

кол. 7-13

Податкова пільга

Податкова пільга може встановлюватися рішенням органу місцевого самоврядування (ОМС). У разі наявності у платника збору права на застосування податкової пільги, інформація щодо неї зазначається у кол. 7-13 (за роз’ясненням ГУ ДПС в Івано-Франківській області; відео з роз’ясненням від ДПС):

  • код та найменування пільги (кол. 7-8) зазначається відповідно до Довідника податкових пільг з порталу ДПС: 18020101 «Пільги по збору за місця паркування транспортних засобів, що встановлені органами місцевого самоврядування»;
  • сума пільги (кол. 9) у грн з коп. – зазначається відповідно до рішення ОМС, згідно з яким надано пільгу (у рішенні зазначаються відсотки, на які зменшується ставка збору (або для певної групи платників чи за класифікацією місць паркування)). Сума пільги розраховується пропорційно до періоду користування пільгою у звітному періоді (наприклад, якщо право на користування пільгою виникло посеред І кварталу з 01.03.2024, то період користування пільгою виходить 31 день, а тому сума пільги розраховується за 31 день);
  • строк користування податковою пільгою (число, місяць, рік початку та закінчення користування пільгою) (кол. 10-11) зазначається у форматі «дд.мм.рррр». У разі коли строк користування податковою пільгою встановлений до початку звітного періоду (наприклад, при подачі декларації за ІІ квартал 2024 року – до 01 квітня 2024 року) і продовжується після його закінчення (після 30 березня 2024 року), то такий строк збігається з датою початку та закінчення такого податкового періоду (наприклад, 01.04.2024 і 30.06.2024);
  • сума пільги, використаної за цільовим призначенням (кол. 12) у грн з коп. – зазначається сума пільги, яка відповідно до законодавства має використовуватися за цільовим призначенням. На теперішній час вимоги щодо цільового застосування пільги зі збору законодавством не визначено. Отже, кол. 12 не заповнюється;
  • площа, на яку поширюється пільга (кол. 13) у м2 з двома десятковими знаками – це площа об’єкта, на яку поширюється пільга (або яка не є об’єктом оподаткування збором).

Якщо до одного виду об’єкта оподаткування застосовуються пільги з різними кодами та/або періодами застосування в межах одного звітного періоду, то розрахунок збору за таким видом об’єкта оподаткування здійснюється в окремих рядках

ряд. 4-12

уточнення податкового зобов’язання за минулий податковий період

за кожним рядком у кол. 14 зазначається сума нарахованого збору:

  • ряд. 4 кол. 14 – зазначається та сума нарахованого збору, яка була зазначена у поданій раніше декларації, та яка вважається «помилковою»;
  • ряд. 5 кол. 14 – виправлена, тобто «правильна» сума збору;
  • ряд. 6 кол. 14 (якщо ряд. 5 > ряд. 4) та ряд. 7 кол. 14 (якщо ряд. 4 > ряд. 5) – різниця між «правильною» та «помилковою» сумою збору. Ніяких «мінусів» не ставиться. В одній уточнюючий декларації не можуть одночасно бути заповнені ряд. 6 та 7.

Якщо в уточнюючій декларації заповнений ряд. 6, тобто виявлено заниження суми збору, то тоді заповнюється ряд. 8, у якому визначається розмір «самоштрафу»:

  • 3% – для декларації «уточнююча»;
  • 5% – для декларації «звітна» або «звітна нова», тобто коли помилка виправляється при подачі поточної, а не уточнюючої декларації

* в уточнюючій декларації заповнюється ряд. 1.2 (зазначаються квартал, який уточнюється, рік, квартал якого уточнюється, та поле «Реєстраційний номер Декларації в контролюючому органі, що уточнюється»), ряд. 1.1 не заповнюється. Значення рядка 1.2 Додатка до декларації повинен дорівнювати значенню ряд. 2.2 декларації, а значення поля «Реєстраційний номер Декларації в контролюючому органі, що уточнюється» Додатка до Декларації – дорівнювати значенню поля «Реєстраційний номер Декларації в контролюючому органі, що уточнюється» ряд. 1 Декларації (ДПС ЗІР 124.04)

Як показати у Додатку до декларації збору за місця для паркування площу для земельної ділянки, яка відведена для безоплатного паркування

Для відведених для паркування земельних ділянок у разі зменшення площі об’єкта оподаткування за рахунок площі земельної ділянки, яка відведена для безоплатного паркування транспортних засобів відповідно до пп. 2681.2.1 ПК (за роз’ясненням ГУ ДПС в Івано-Франківській області; відео з роз’ясненням від ДПС, а також прим. 10 до Додатка до декларації):

  • кол. 13 – зазначається така площа для безоплатного паркування;
  • кол. 9 – сума, на яку зменшується збір;
  • кол. 8 – зазначається «підпункт 2681.2.1 ПК»;
  • кол. 7 – не заповнюється

Однак для інших місць для паркування (комунальних гаражів, стоянок, паркінгів) це не застосовується.

Розрахунок суми збору, якщо є «пільгова» ставка податку, яка поширюється не на всю площу місць для паркування

ОМС при наданні пільги може обмежити площу, на яку така пільга поширюється, наприклад визначити певні умови для місць для паркування або певні транспортні засоби, для яких надається пільга з зазначенням площі. Якщо «пільгова» площа не визначена, то така площа розраховується самостійно на підставі площі одного паркомісця, визначеного ОМС (роз’яснення ГУ ДПС у Львівській області).

Наприклад, площа паркінгу 150 м2, а ОМС визначена пільга зі збору в розмірі 50%, яка поширюється не на всю площу місця для паркування, а тільки на її частину, – 10% площі, тобто 150 м2 × 10/100 = 15 м2 (це буде площа, на яку поширена пільга, кол. 13 Додатку до декларації). Якщо ставка збору 0,02%, то «пільгова» ставка = 0,01% (=0,02 × 0,5). 

Тоді сума пільги за І квартал 2024: 15 м2 × (7100 грн × 0,01/100) × 91 дн. = 969,15 грн 

Розрахована сума збору без пільги за І квартал 2024: 150 м2 × (7100 грн × 0,02/100) × 91 дн. = 19383 грн 

Сума збору виходить: розрахована сума збору (19383) – сума пільги (969,15) = 18413,85 грн

Декларація збору за місця для паркування: приклад заповнення

Приклад 1 (звичайна ситуація, без податкової пільги). Підприємство здійснює діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів. З даною метою було відкрито платний майданчик для паркування, який розташований на земельній ділянці, що перебуває у комунальній власності. Майданчик має 75 місць для паркування, площа одного місця – 15 м2, а загальна площа всіх місць – 1125 м2 (= 15 м2 × 75 місць). Для паркування автомобілів, якими керують особи з інвалідністю, передбачено 8 місць безоплатного паркування загальною площею 120 м2 (= 15 м2 × 8 місць). Норма щодо мінімальної кількості місць паркування для осіб з інвалідністю виконана:

75 м2 × 0,1= 7,5 ≈ 8

За рішенням міської ради ставка збору на майданчиках для паркування в усьому місті встановлено в розмірі 0,015% за 1 м2 площі незалежно від розташування земельних ділянок.

Впродовж І кварталу 2024 року кількість днів провадження діяльності із паркування транспортних засобів складає 91 к. день.

Спочатку проводиться розрахунок суми збору за безоплатні місця для паркування (для кол. 9 Додатка до декларації):

120 м2 × (7100 грн × 0,015/100) × 91 к. д. = 11629,80 грн

Розрахунок суми збору за загальну кількість місць для паркування, включаючи безоплатні:

1125 м2 × (7100 грн × 0,015/100) × 91 к. д. = 109029,38 грн

Тоді розрахунок кінцевою суми збору за місця для паркування має вигляд (для кол. 14 Додатка до декларації):

109029,38 грн – 11629,80 грн = 97399,58 грн

Взагалі-то виключення з місць для паркування безоплатних – це не податкова пільга, так як безоплатні місця для осіб з інвалідністю взагалі не є об’єктом оподаткування збором (пп. 2681.2.1 ПК). Через це дана «пільга» не має коду у кол. 7. Такий спосіб відображення у Додатку до декларації безоплатних місць для осіб з інвалідністю використано у відео з роз’ясненням від ДПС щодо заповнення податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів.

На підставі наявних цих даних і заповнюємо декларацію за I квартал 2024 року.

податкова декларація збору за місця для паркування транспортних засобів зразок

СКАЧАТИ ПРИКЛАД

Приклад 2 (є податкова пільга від ОМС). Та ж ситуація, що й у прикладі 1, але рішенням міської ради встановлена податкова пільга у розмірі 50%, яка застосовується з 1 березня 2024 року до всієї площі паркувальних місць (100%).

У такому разі доведеться задіяти два рядки: перший буде містити зменшення збору на безоплатні місця для паркування за вимогами пп. 2681.2.1 ПК, а другий – податкову пільгу від міської ради.

Спочатку проводиться розрахунок суми збору за безоплатні місця для паркування (для кол. 9 Додатка до декларації):

120 м2 × (7100 грн × 0,015/100) × 91 к. д. = 11629,80 грн 

Безоплатні місця 120 м2 для осіб з інвалідністю можна показати в ряд. 3.1.1 Додатка до декларації. За цим рядком сума збору за місця для паркування виходить 0,00 грн:

11629,80 – 11629,80 = 0,00 грн

Збір за місця для паркування з платних місць, на які поширюється податкова пільга від місцевої ради, можна показати в окремому ряд. 3.1.2. Площа таких платних місць становить:

1125 – 120 = 1005 м2

Тоді розрахунок суми збору за загальну кількість місць для паркування, без застосування податкової пільги та без безоплатних місць для осіб з інвалідністю:

1005 м2 × (7100 грн × 0,015/100) × 91 к. д. = 97399,58 грн

«Пільгова» ставка збору виходить: 0,015% × 0,05 = 0,0075%. Розрахунок суми податкової пільги зі збору за загальну кількість платних місць для паркування за 31 день користування податковою пільгою (з 01.03.2024 по 31.03.2024):

1005 м2 × (7100 грн × 0,0075/100) × 31 к. д. = 16590,04 грн

Збір за платні місця для паркування з урахуванням суми податкової пільги тоді виходить (для ряд. 3.1.2 кол. 14 Додатка до декларації):

97399,58 – 16590,04 = 80809,54 грн

Тоді розрахунок кінцевою суми збору за місця для паркування має вигляд (для ряд. 3.1.0 кол. 14 Додатка до декларації, сума ряд. 3.1.1 і ряд. 3.1.2):

80809,54 + 0,00 = 80809,54 грн

На підставі наявних цих даних і заповнюємо декларацію за I квартал 2024 року. У ряд. 3.1.0 «усього» загальна кількість днів вийшла 182 дні (= 91 + 91). Ця цифра не має якогось смислу, так як вона більша за можливу кількість днів у будь-якому кварталі. Краще б, якби формі декларації стояв у цьому полі знак «х» і тоді сума днів не визначалася б узагалі. Однак знаку «х» у даному полі наразі немає, а ряд. 3.1.0 – це сума нижченаведених рядків під ним. Сумували дні за ряд. 3.1.1 і ряд. 3.1.n також і податківці у прикладах у відео від ДПС з роз’ясненням щодо даної декларації.

Декларація збору за місця для паркування транспортних засобів приклад

СКАЧАТИ ПРИКЛАД



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді