Податкові пільги з ПДВ в умовах воєнного стану

Для операцій, що оподатковують ПДВ та операцій, що звільнені від оподаткування, складають окремі податкові накладні

Податкові пільги з ПДВ в умовах воєнного стану

Правові основи звільнення від оподаткування ПДВ визначили статтею 197 Податкового кодексу України (ПК).

У податковій накладній (ПН), складеній на операції з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування ПДВ, у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робіть помітку «Без ПДВ».

При заповненні розділів А і Б табличної частини ПН врахуйте такі особливості:

  • у розділі А табличної частини ПН заповнюйте тільки рядки I і IX;
  • у розділі Б табличної частини ПН у графі 8 зазначайте код ставки 903;
  • у графі 9 зазначайте код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідниками податкових пільг;
  • графу 11 «Сума податку на додану вартість» не заповнюйте.

Операції, які звільнені від оподаткування ПДВ, та коригування обсягів за такими операціями, відображайте в рядках 5, 5.1 та 5.1.1, що передбачає обов’язкове подання додатка 5.

Відомості про суми податкових пільг зазначайте у таблиці 2 додатка 5 відповідно до коду пільги, що визначайте згідно з довідником пільг.

Товари оборонного призначення

Звільнення, на період воєнного стану, від оподаткування ПДВ операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України товарів оборонного призначення регламентують норми підпунктів 1,4 та 5 пункту 32 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» ПК.

Лікарські засоби

Звільнення, на період воєнного стану, від оподаткування ПДВ операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України лікарських засобів та медичних виробів регламентують норми підпункту 2 та 3 пункту 32 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» ПК.

Міжнародна технічна допомога

Звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів та послуг на митній території України та ввезення на митну територію України товарів як МТД, яку надають відповідно до міжнародних договорів України регламентоване пунктом 197.11 ПК.

За інформацією ДПС в Одеській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21636

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
451888

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
312071

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28025

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді