Як визначати суму доплати за тимчасову заміну працівника

230
Автор
експерт з оплати праці та податкового обліку Експертус Головбух

Запитання

Працівник йде у щорічну відпустку, його обов’язки тимчасово виконуватиме інший. За суміщення обов’язків передбачена доплата у розмірі 10% посадового окладу. Як її рахувати: за фактично відпрацьований час чи з місячного окладу?

Відповідь

Розмір доплати за суміщення або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, а також порядок її виплати встановлюють у колдоговорі. Умови її виплати також передбачають у Положенні про оплату праці на підприємстві (ст. 105, 97 Кодексу законів про працю України).

На основі цих актів видають наказ (розпорядження) роботодавця, у якому зазначають, кому, з якого періоду, в якому розмірі та в який спосіб проводити доплату.

Доплату за суміщення посад обчислюють пропорційно до відпрацьованого часу за основною посадою. Адже за суміщуваною посадою робочого часу не обліковують.

Якщо, приміром, із березня 2024 року працівникові встановили доплату за суміщення посад у розмірі 10% окладу, виплачуйте її, як і решту доплат, наприкінці місяця, а обчислюйте пропорційно до часу, що він відпрацював за основною посадою.

Виплачувати доплату лише за дні, в які працівник суміщав посаду, можна, коли такий порядок прописали в наказі про її виплату (а також зазначили, з якої по яку дату її виплачувати), а також вели облік днів, коли працівник суміщав посаду тимчасово відсутнього працівника.

Хочете отримати відповідь на своє запитання?

Ласкаво просимо до онлайн-помічника Системи «Експертус Головбух».

У нас працює безлімітна експертна підтримка користувачів VIP-версії Системи!

Чекаємо на Вас!

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21627

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18115

Нарахування заробітної плати: як провести без помилок

Обов’язок роботодавця – виплачувати працівникам заробітну плату. Та перш за все бухгалтер має провести розрахунок та нарахування зарплати. Про особливості оплати праці під час війни, загальні правила нарахування та утримання податків із зарплати – у консультації
1511245

Порядок нарахування розрахункових при звільненні

У день звільнення роботодавець повинен провести остаточний розрахунок із працівником та виплатити йому всі належні суми. Розкажемо, що маєте нарахувати, та покажемо на прикладах, як це правильно зробити
100682