Чи заповнювати рядок 8.1 уточнюючої податкової декларації з туристичного збору

66

Запитання

Чи заповнюється платниками туристичного збору рядок 8.1 уточнюючої податкової декларації?

Відповідь

Базовий податковий (звітний) період з туристичного збору дорівнює календарному кварталу (пп. 268.7.3 Податкового кодексу України; ПК).

У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПК) платник самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених статтею 50 ПК), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (абз. 1 п. 50.1 ПК).

Податкову декларацію з туристичного збору (далі — Декларація) затвердив Мінфін наказом від 09.07.2015 № 636, у редакції наказу від 30.11.2022 № 403.

Форма Декларації передбачає заповнення рядка 2 «Податковий період» головної частини Декларації. В якому, зокрема, при поданні Декларації з типом «Уточнююча» платники у рядку 2.2 зазначають звітний квартал, що уточнюють.

Аналогічна інформація заповнюється в рядку 1.2 «Податковий період, що уточнюється» додатка «Розрахунок № податкового зобов’язання з туристичного збору» (далі — Додаток) до Декларації.

До рядка 8 табличної частини Декларації з типом «Уточнююча» переносяться значення рядків розділу І Додатка, в якому здійснюється розрахунок уточнення (виправлення) сум туристичного збору при самостійному виявленні помилок. Зокрема:

  • до рядка 8.2 «податкове зобов’язання, що уточнюється до збільшення» Декларації переносьте значення рядка 6 колонки 13 розділу І Додатка;
  • до рядка 8.3 «податкове зобов’язання, що уточнюється до зменшення» Декларації переносьте значення рядка 7 колонки 13.

Водночас, рядок 8.1 «податкове зобов’язання за податковий (звітний) період, усього» табличної частини у Декларації з типом «Уточнююча» не заповнюйте, оскільки значення цього рядка повинно відповідати значенню (сумі значень) колонки 13 «Усього нараховано збору за звітний квартал» рядка 3 розділу І Додатка, тобто відображати поточні нарахування звітного місяця.

За інформацією ДПС у Дніпропетровській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
158644

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
44614

Плата за землю 2024

Плата за землю стосується всіх, хто має зареєстровану на себе земельну ділянку чи орендує її у держави або місцевої громади. Звільнення від сплат цього податку чутливе до нюансів господарського використання землі. Про те, як нараховується земельний податок з фізичних осіб у 2024 році, у т.ч. й щодо тимчасово окупованих земель та територій бойових дій, – розповімо в огляді
105738

Декларація з туристичного збору

У консультації – як заповнювати податкову декларацію туристичного збору і зразок декларації з туристичного збору. Дотримайтеся алгоритму заповнення й уникніть помилок
19433

Податок на розкіш 2024

Що таке податок на розкіш в Україні, коли та як його сплачують фізособи? Про це у консультації
19135