Працівник виконує роботи роз’їзного характеру: чи оподатковувати ПДФО відшкодовані витрати на проїзд і проживання

852

Запитання

Чи оподатковують ПДФО відшкодовану вартість проживання та проїзду найманих працівників у зв’язку із роз’їзним характером робіт?

Відповідь

⚡ ЄСВ та ЄП для ФОП — 2024 ⚡

Основним документом, який регулює відрядження працівників підприємств, що повністю або частково фінансують бюджетним коштом, є Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59 (далі — Інструкція № 59). Інші підприємства та організації можуть використовувати Інструкцію № 59 як допоміжний (довідковий) документ.

Службові поїздки працівників, постійна робота яких проходить у дорозі або має роз’їзний характер, не вважають відрядженнями, якщо інше не передбачено законодавством, колективним, трудовим договором (контрактом) між працівником і власником (розд. І Інструкції № 59).

Колективним договором має бути визначено, чи вважають службові поїздки працівників в інші населені пункти:

  • службовим відрядженням
  • або роботою, що має роз’їзний характер.

Якщо колективним договором підприємства визначено, що службові поїздки відповідних категорій працівників — це робота, яка постійно проводиться в дорозі та має роз’їзний характер, то таким працівникам відшкодовують витрати:

  • на проїзд до місця відрядження та назад;
  • винаймання житлового приміщення.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб (даліПДФО) включають доходи у вигляді зарплати, нараховані платнику ПДФО відповідно до умов трудового договору/контракту (пп. 164.2.1 Податкового кодексу України (ПК).

Заробітна плата — це основна та додаткова зарплата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачують платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму (пп. 14.1.48 ПК).

Тож, якщо колективним договором визначено, що службові поїздки працівників в інші населені пункти є роботою, що має роз’їзний характер і не є відрядженням, то відшкодування витрат на проїзд до місця відрядження (роботи) і назад, а також на винаймання житлового приміщення таким працівникам підприємством, слід розглядати як компенсаційні виплати, що:

  • включають до складу заробітної плати;
  • оподатковують за ставкою 18%, визначеною пунктом 167.1 ПК.

За інформацією ГУ ДПС у Дніпропетровській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв відпусток: створення та облік

Виплата відпускних та компенсації за невикористані відпустки здійснюють за рахунок забезпечення оплати відпусток. Це своєрідний резервний фонд, який бухгалтери часто називають «резервом відпусток». Розповімо, для чого його створювати, як його розраховувати та відображати в обліку
52659

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21681

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18139

Нарахування заробітної плати: як провести без помилок

Обов’язок роботодавця – виплачувати працівникам заробітну плату. Та перш за все бухгалтер має провести розрахунок та нарахування зарплати. Про особливості оплати праці під час війни, загальні правила нарахування та утримання податків із зарплати – у консультації
1511943