Відпустка та податкові канікули ФОП у 2024 році

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
У фізособи-підприємця є можливість призупинити на місяць свій бізнес та отримати податкові канікули – піти у відпустку. Як її оформити, які нюанси перебування у такій відпустці, зразок заяви на відпустку ФОП — у консультації

Що дає відпустка для ФОП

Скориставшись своїм право на відпустку (п. 295.5 Податкового кодексу України, далі – ПК), підприємець отримає наступне можливість за один місяць не сплачувати єдиний податок 2024, тобто економія у 2024 році складає для:

  • єдинника групи 1 – 302,80 грн (=3028 грн×0,1);
  • єдинника групи 2 – 1420,00 грн (=7100 грн×0,2),

де 3028 і 7100 – це прожитковий мінімум 2024 та мінімальна зарплата 2024.

Однак, при цьому залишається необхідність сплачувати ЄСВ. У 2024 році – це мінімум 1562,00 грн/місяць (=7100×0,22).

Увага: ФОП єдинникам груп 1 та 2 було надано право не сплачувати єдиний податок на період з 01.04.2022 до 01.08.2023 (п. 9.1 підрозд. 8 Перехідних положень ПК).

⚡ ЄСВ та ЄП для ФОП — 2024 ⚡

Чому не згадуємо єдинників групи 3-4 та загальносистемників? Вони відпустку мати не можуть:

  • по-перше, п. 295.5 ПК має чітку вказівку – тільки групи 1 та 2;
  • по-друге, єдинники групи 3 та загальники ніяких переваг від неї й так не отримають. Якщо вони повністю зупинять бізнес, то у них за місяць будуть нульові доходи. Отже, й нульові податки, які сплачуються з доходу, а не фіксовані, як у групах 1 та 2. ЄСВ при цьому також на мінімальному рівні платити треба.

Щодо самого поняття «відпустка», то воно у пункті 295.5 ПК вжито суто умовно. ФОП не найманий працівник, а тому й ніякої відпустки у нього, в принципі, бути не може. Те, що згадується у пункті 295.5 ПК, правильніше було б назвати «податковими канікулами» або «податковою відпусткою».

Увага: всі підприємці (спрощенці і загальносистемники) мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе з 01.03.2022 і протягом усього часу до припинення/скасування воєнного стану в Україні, а також протягом 12 місяців після припинення/скасування воєнного стану (п. 919 Прикінцевих та перехідних положень Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI).

Відпустка ФОП 2024: умови надання

Для того, щоб скористатися відпусткою, у підприємця мають дотримуватися одночасно три умови:

  • він подав заяву про надання відпустки до свого органу ДПС за місцем обліку;
  • заява подана ДО настання відпустки, а не під час неї (лист ДФС від 28.08.2019 № 4017/6/99-99-13-02-03-15/ІПК). Це треба, щоб не порушувати терміни авансових платежів з єдиного податку. Заяву можна подати і останній день місяця перед відпусткою;
  • ФОП не використовує працю найманих працівників протягом місяця відпустки.

Наймані працівники та податкові канікули ФОП

Зрозуміло, що для групи 1 умова щодо найманих працівників зайва, так як ФОП на цій групі і так їх бути не може. А от щодо підприємців групи 2, то для її дотримання підходять такі ситуації:

  • у ФОП взагалі немає осіб найнятих за трудовим договором;
  • у ФОП були такі особи, але уже всі звільнені. Наприклад, ФОП іде у відпустку у лютому, а у січні всіх звільнив;
  • у ФОП залишилися тільки декретниці (у відпустці у звʼязку з вагітністю та пологами, у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років) або мобілізовані особи. Вони не рахуються у загальну чисельність працівників, тому можуть бути у підприємця (пп. 291.4.1 ПК). 

Чи рахуються працівники у відпустці за власний рахунок

Так, рахуються. І права на відпустку ФОП групи 2 тоді немає. Така ситуація цілком можлива під час карантину, локдауну, воєнного стану – працівники є, але всі протягом місяця знаходяться у відпустці за власний рахунок. Вимога з пункту 295.5 ПК, що ФОП «не використовує працю найманих осіб» значить:

  • або взагалі немає таких осіб у трудових відносинах (див. зокрема вимоги для груп 1 та 2 у п. 294.4 ПК);
  • або вони не рахуються. Однак, серед існуючих винятків (пп. 291.4.1 ПК) відпустка без збереження не значиться.

Значить, працівники у відпустці за власний рахунок продовжують рахуватися для ФОП, як для відпустки за пунктом 295.5 ПК, так і у дотримання лімітів за групою 2.

Увага: відправити всіх у відпустку без збереження зарплати і самому піти у відпустку ФОП не може.

Податкові канікули ФОП: особливості

Тепер щодо особливостей надання відпустки ФОП, які слід врахувати, перед тим як щось планувати та писати заяву:

  • відпустка надається лише на цілий місяць. Це значить, що меншої тривалості вона бути не може (роз’яснення ДПС 107.12 ЗІР). Або місяць, або нічого;
  • відпустку не можна ділити на частини. Не можна взяти відпустку за схемою 15+15 чи 10+20 тощо;
  • відпустка дається лише один раз на рік і не накопичується. Рік пройшов, відпустка не використана, – значить, вона «згоріла»;
  • відкликати заяву після початку відпустки не можна;
  • відпустка береться з 1-го по останнє число місяця

Щодо останнього – періоду відпустки – пояснимо детальніше.

Чи можлива перехідна відпустка у ФОП

Вважаємо, що ні. Перехідна відпустка – це початок в одному місяці, а закінчення – в іншому.

Однак, тут однозначної відповіді немає. Якщо читати п. 295.5 ПК, то мова йде про календарний місяць. Однак, є лист ГУ Міндоходів у м. Києві від 23.04.2014 № 832/0/26-15-17-03-14, у якому згадувалося для такої ситуації правило визначення «нульового» місяця (місяця несплати єдиного податку):

  • якщо відпустка починається до 20-го числа – місяць початку відпустки;
  • якщо відпустка починається з 20-го числа – місяць кінця відпустки.

Виходить, що піти у відпустку, наприклад у кінці січня й вийти з неї у лютому – можливо, якщо на це погодиться місцеве управління ДПС. При цьому місяць звільнення від єдиного податку буде все одно лише один, наприклад лютий або січень. Але тут все одно є одна проблема – формально весь такий «нульовий» місяць ФОП не повинен мати доходу і з цим можуть виникнути проблеми, так як невідомо, як до цього поставиться податківці у майбутньому при перевірці такого підприємця.

Увага: беріть відпустку на весь календарний місяць з 1-го по останнє число. Це надійний варіант.

Однак рекомендуємо все ж таки брати відпустки на цілий календарний місяць, наприклад, на весь червень 2024 року. Такий підхід не викликатиме ніяких питань у ДПС ні до, ні після відпустки.

Заява на відпустку ФОП: зразок 2024

Заява складається у довільній формі. У заяві слід вказати:

  • календарний місяць, на який ФОП бажає відпустку;
  • підставу надання – пункт 295.5 ПК;
  • прохання звільнити від сплати єдиного податку на вказаний місяць.

Якщо за відпускний місяць єдиний податок уже був сплачений авансом, то рекомендуємо одразу у цій же заяві на відпустку й написати прохання про зарахування його суми в рахунок сплати єдиного податку місяця наступного за місяцем відпустки (п. 295.6 ПК).

Заяву на відпустку ФОП можуть подати:

  • самостійно у паперовій формі у органі ДПС за місцем реєстрації;
  • в електронній формі через Електронний кабінет (розділ «Листування з ДПС»). Звичайно, що для цього треба мати електронний підпис. Також слід дочекатися отримання електронної квитанції – підтвердження того, що заява була прийнята.

Останній варіант в карантинний період, мабуть, ідеальний. Також він ще й зручний тим, що можна перевірити податківців, щоб вони не нарахували єдиний податок за місяць відпустки.

Зразок такої заяви наводимо нижче.

фоп заява на відпустку

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩

Заява на відпустку ФОП: відкликання

Відкликати не можна. Виняток – хвороба підприємця понад 30 днів на період відпустки (роз’яснення ДПС у 107.12 ЗІР). Однак, заяву про відкликання треба подати ДО відпустки. Ситуація не зовсім зрозуміла – як підприємець може знати, скільки він буде хворіти? Однак, якщо до виходу у відпустку є уже відкритий лікарняний і очікується, що хвороба надовго, то можна:

  • написати заяву про відкликання та докласти до неї копію лікарняного;
  • якщо лікарняний буде понад 30 днів, – написати іншу заяву на звільнення від єдиного податку на період хвороби. Така можливість теж є у п. 295.5 ПК.

Якщо ж хвороба сталася уже під час відпустки, то відкликати заяву податківці скоріше за все не дадуть. Однак, краще всього в цій усій ситуації звернутися за консультацією до місцевого органу ДПС. Ситуація не врегульована і прямої заборони відкликати заяву немає, тому все буде залежати від рішення «на місцях».

Податкові канікули ФОП: чого не можна робити

Під час відпустки підприємцю не можна:

  • отримувати будь-який дохід. Не можна отримувати будь-які гроші на банківський рахунок або готівкою, або в іншій формі. Навіть якщо це оплата товару, який було відвантажено ще до відпустки. Навіть якщо це попередня оплата за товар, який буде відвантажений уже після відпустки. Це ж саме стосується і робіт/послуг. Однак, доходом не вважається отримання пасивних доходів у вигляді дивідендів, процентів за банківськими депозитами, від продажу рухомого і нерухомого майна – їх мати можна;
  • укладати договори, підписувати акти прийому-передачі послуг, виконаних робіт тощо. Тобто здійснювати будь-яку діяльність, яка прямим чи непрямим чином свідчить про підприємницьку діяльність під час відпустки. Якщо щось подібне все ж таки укладаєте, то звертайте увагу на дату – вона повинна бути поза місяцем відпустки.

З цього приводу є роз’яснення податківців:

  • лист ДФС від 31.07.2019 № 3578/6/99-99-13-02-03-15/ІПК;
  • лист ДФС від 28.08.2019 № 4017/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Виходить, що Книга обліку доходів у ФОП у період відпустки має бути за відповідний місяць порожньою. Також можна поставити прочерки й написати «Відпустка».

Увага: перед відпусткою попередьте всіх можливих платників, щоб вони не перерахували кошти на ваш підприємницький рахунок у банку – місяць має бути повністю «нульовим».

Враховуючи всі ці нюанси бажано завчасно попередити всіх своїх партнерів, щоб вони не перерахували ніяких коштів на рахунок протягом місяця. Якщо ж станеться випадковий платіж, то доведеться за місяць відпустки сплатити єдиний податок та показати цей дохід у Книзі обліку. Інакше буде штраф 25% від суми несплаченого єдиного податку. Не допоможе навіть повернення коштів назад – була операція, а отже, й була підприємницька діяльність.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді