Статутний капітал фермерського господарства: оформлення та облік

UA RU
Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, д.е.н., САРА
У статті дізнаєтеся найважливіше про статутний капітал фермерського господарства: як його формувати, збільшувати чи зменшувати за необхідності.

⚡️ Як сільгосппідприємству організувати новий вид діяльності

Що таке статутний капітал фермерського господарства

Трохи історії. За радянсько-соціалістичний період розвитку сільського господарства України в системі колгоспів існувало непохитне на той час поняття і, одночасно, об’єкт обліку – «Неподільний фонд». З часом цей фонд кожного з колгоспів, як і статутний фонд радгоспів, під впливом історичних подій був поділений на паї. Власниками паїв стали працівники таких підприємств та окремі працівники села і їхні спадкоємці. На їх базі утворювалися перші фермерські господарства (далі - ФГ) на приватній основі.

Для запуску виробництва сільськогосподарської продукції потрібен певний набір технологій та засобів. У сукупності вони складають майновий комплекс ФГ, який включає майно, передане до складеного капіталу, не розподілений прибуток, майнові та інші зобов’язання (ст. 22 Закону «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 № 973, даліЗакон № 973). Відповідно, майно відображають в активі балансу, а не розподілений прибуток та майнові й інші зобов’язання – у пасиві. Усе це об’єднується у поняття «Складений капітал». По суті, це – аналог статутного (зареєстрованого) капіталу для інших підприємств. Проте, є нюанси, про які далі – у статті.

Нормою ст. 3 Закону № 973 фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім’ї, відповідно до закону. Цю юридичну норму варто брати до уваги бухгалтеру, коли обліковують вклади учасників ФГ. Тобто серед учасників не може бути юридичний осіб або фізосіб не громадян України та громадян України, які не є родичами. По суті, це сімейна фірма/ферма.

Важливий нюанс: фермерське господарство підлягає державній реєстрації як юридична особа або фізична особа – підприємець (ФОП). Фермерське господарство діє на основі установчого документа (для юридичної особи - статуту, для господарства без статусу юридичної особи - договору (декларації) про створення фермерського господарства). В установчому документі зазначаються найменування господарства, його місцезнаходження, адреса, предмет і мета діяльності, порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього та інші положення, що не суперечать законодавству України (ст. 4 закону № 973). Отже, статутний (складений) капітал може бути лише в юридичній особи. Для ФОП така норма не встановлена.

Ведення бухгалтерського обліку фермерського господарства

Часто задають питання: чи варто вести бухгалтерський облік дядьку-фермеру, який працює «на себе» ? Відповідь дана у ст. 28 закону № 973 ― фермерське господарство веде бухгалтерський облік результатів своєї роботи і подає відповідним органам фінансову звітність, статистичну інформацію та інші дані, встановлені законодавством України. Отже, на ФГ поширюються норми профільного Закон про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні від 16.07.1999 № 996, даліЗакон № 996, НП(С)БО, інших нормативних документів, які регламентують ведення бухгалтерського обліку.

Оскільки ФГ, як правило, невеликі за розміром господарства, доцільно користуватися НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність» та документами, які регламентують спрощену систему обліку. Крім того, варто врахувати п. 1.6 Методичних рекомендації № 189) ― вести за однією з таких форм: простою спрощеною, повною.

Просту форму обліку (без використання подвійного запису) застосовують господарства, в яких працюють власник (голова) та члени його родини (без залучення найманих працівників). Основним регістром за простою формою обліку є Книга обліку доходів та витрат (ф. № 3 затверджено наказом № 189). Разом із цією Книгою за бажанням власника можна вести аналітичний облік окремих видів активів, зобов'язань, капіталу шляхом використання окремих відомостей обліку. По суті, така форма не є бухгалтерською, адже не потребує ведення рахунків і проведень на них, тобто бухгалтерського фаху.

Поза тим, за даними записів у Книзі, можна отримати відомості про внески до капіталу і рух капіталу. Якщо у книзі вивести залишки по видах активів, зобов’язань і капіталу, по закінченні року на їх підставі складають Баланс. Додатково використовують дані інвентаризаційних відомостей активів, зобов’язань, капіталу та у разі розбіжностей коригують облікові записи.

Спрощену форму обліку (відповідно до пунктів 3―7 Методичних рекомендацій з організації та ведення бухгалтерського обліку в селянських (фермерських) господарствах, затверджених Наказом Мінагрополітики від 02.07.2001 № 189, далі ― Методичні рекомендації № 189) пропонується застосовувати господарствам з середньообліковою кількістю працюючих за звітний період - до 10 осіб включно (крім членів сім’ї) і обсягом виручки за рік, що не перевищує 500 тис. грн. Основний регістр для обліку за цією формою - Журнал реєстрації господарських операцій (ф. № 4 затверджено наказом № 189).

Підкреслимо, зазначені параметри форм обліку не є догмою, а лише рекомендаціями, тому фермер самостійно визначає склад і формат бухгалтерських реєстрів. Головне, щоби вони були належної якості і з обов’язковими реквізитами. Це – в інтересах фермера, оскільки допоможе уникнути штрафних санкцій з боку податкової служби у критичних ситуаціях.

Наприклад, податківці можуть написати в акті перевірки, що не змогли отримати точні дані про розмір доходу ФГ з причини неякісного обліку в документах або/та у Книзі обліку або у Журнал реєстрації. Такі ситуації фіскали схильні трактувати як спосіб ухилення від оподаткування. Тому вигідніше вести облік «розумно».

В сучасних умовах комп’ютеризації та цифровізації фермер має право перевести рекомендовані Мінагрополітики форми реєстрів в електронний формат або замовити окреме програмне забезпечення для малого підприємства. При будь-якій формі основою облікових записів слугують первинні документи (ст.9 Закону № 996). В даному випадку на внески до капіталу не встановлено обов’язкових форм і використовують довільні форму актів, відомостей на внески.

Формування статутного капіталу фермерського господарства

До складу майна фермерського господарства (складеного капіталу) можуть входити: будівлі, споруди, облаштування, матеріальні цінності, цінні папери, продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності, одержані доходи, інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею (паї), водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, які передаються членами фермерського господарства до його складеного капіталу (ст. 19 закону № 973).

У зв’язку зі скасуванням мораторію на продаж земель с/г призначення можливий як внесок ділянками землі, так і їхній продаж. У такому разі ділянка враховується не як право (нематеріальний актив – с/рах. 121), а як основний засіб – с/рах.101. При цьому її потрібно перенести з с/рах. 121 на с/рах 101 за обліковою (балансовою) вартістю. Наступні дооцінки/уцінки землі враховують за нормами НП(С)БО 7 «Основні засоби».

Мінімальний чи максимальний розмір статутного (складеного) капіталу фермерського господарства, як і для приватних підприємств законодавчо не встановлений.

Приклад 1. Виписка зі Статуту ФГ «Криниця» від 20.10.2020 р.

Вирішили:

1. Сформувати статутний (складений) капітал Фермерського господарства «Криниця» у сумі 300 000,00 грн (триста тисяч гривень 00 коп).

2. Розподілити частки у статутному (складеному) капіталі Фермерського господарства «Криниця» між його членами у наступному співвідношенні:

П.І.Б.

Сума

Частка, %

1

Петренко Василь Федорович (батько)

180 000,00 грн(сто вісім десять тисяч гривень 00 коп.)

60

2

Лядова Ніна Василівна (дочка)

120 000,00 грн(сто двадцять тисяч гривень 00 коп.)

40

Всього:

300 000,00 грн (триста тисяч гривень 00 коп)

100

3. Провести державну реєстрацію нової редакції статуту фермерського господарства зі статутним (складеним) капіталом.

Згідно відомості майна внесок Петренка В.Ф.: земельний пай (1 од.) на суму 100 000 грн.00 коп, будівля сарай (1 од.) – 80 000 грн. 00 коп, разом: 180 000,00 грн. Внесок Лядової Н.В.: вантажний автомобіль Татра -130 (1 од.) – 100 000 грн. 00 коп., насіння пшениці (5000 кг) – 20 000 грн., разом: 120 000 грн. 00 коп. Зазначені ціни визначені як справедливі.

Бухгалтеру ФГ важливо знати не лише юридичні аспекти, а насамперед, якими документами оформлюють цей процес і потім використовуються в обліку. До державного реєстратора згідно із п. 17.4 Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV, далі ― Закон № 755 подаються такі документи:

  • заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань;
  • примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) вищевказаного рішення уповноваженого органу ФГ;
  • статут ФГ у новій редакції;
  • документ про сплату адміністративного збору.

На підставі статутних документів та відомостей на внесок майна в бухобліку здійснюють наступні проведення за справедливою вартістю (у разі незастосування простої форми):

  • дебет рахунку 46 «Неоплачений капітал»
  • кредит рахунку 40 «Статутний (пайовий) капітал» – 300 000,00, у т.ч. засновник Петренко В.Ф. -180 000,00, засновник Лядова Н.В. – 120 000,00.

Частки засновників надалі лежать в основі розподілу дивідендів.

Документальне підтвердження внесків

На майно, яке вноситься (кошти, необоротні активи, запаси зерна, кормів, майнових прав на землю тощо) складають акти. Фермери можуть застосовувати типові форми, наприклад, акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (типова форма № 03-1, затверджена наказом № 352) або нетипових форм. Важливо, щоби документ відповідав вимогам до первинного документу – містив обов’язкові реквізити (ст. 9 закону № 996). Бажано, щоби такі акти складалися і підписувалися комісією (у складі не менше трьох осіб), склад якої затверджується головою фермерського господарства. Отримані засоби після зарахування обліковується у складі відповідних активів - основних засобів, запасів, коштів тощо, а майнові права - у складі нематеріальних активів. В бухгалтерському обліку на підставі нашого прикладу буде відображено:

  • дебет рахунку 10 – 80 000, 00 (сарай), 100 000,00 (автомобіль Татра -130) = 200 000,00
  • дебет рахунку 12 - 100 000,00 (земельний пай)= 300 000,00
  • кредит рахунку 46 «Неоплачений капітал» - 300 000,00

Це свідчить про списання заборгованості по внесках.

В аналітичному обліку зазначені об’єкти диференціюють по тих позиціях, які заслуговують на увагу з боку засновників та у відповідь на вимоги законодавства. Зокрема, по земельному паю може бути зазначено місце розташування, кадастровий номер та площа ділянки, якість ґрунту тощо.

Для узагальнення і оцінки внесеного майна ФГ доцільно використовувати відомість наступної форми:

Таблиця – Опис майна ФГ «Криниця» станом на 31.12.2020 р

Найменування

Од. виміру

Кількість

Первісна вартість

Знос

Залишкова вартість

1

Автомобіль Татра-130

шт.

1

100 000,00

10 000,00

90 000,00

2

Будівля «Сарай»

шт.

1

80 000, 00

5 000,0

75000,00

3

Земельний пай

шт.

1

100 000,00

-

100 000,00

4.

Насіння пшениці

кг

5000

20 000,00

-

20 000,00

Разом:

Х

х

300 000,00

15 000,00

285 000,00

У подальшому така відомість може бути доповнена колонками для зазначення сум переоцінки майна та використана для проведення його інвентаризації у якості облікових даних.

Збільшення статутного капіталу фермерського господарства

Засновницький капітал ФГ може бут збільшений без обмежень упродовж його діяльності, що підтверджується нотаріально засвідченими документами – доповненням до Статуту або Засновницького договору. В обліку таке збільшення відображається аналогічно наведеним вище записами.

Зменшення статутного капіталу фермерського господарства

Зменшення статутного капіталу фермерського господарства може відбуватися у випадках відчуження майна та припинення діяльності. У разі відчуження цілісний майновий комплекс може бути зменшений повністю або частково на підставі цивільно-правових угод громадянам України, які мають право на створення фермерського господарства, або юридичним особам України для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (ст. 22 закону № 973). Також формою відчуження є передача майна у спадщину. Інших підстав, ніж для подальшого ведення товарного с/г виробництва, у разі продажу ФГ законом № 973 не дозволено.

Припинення діяльності фермерського господарства відбувається у разі:

  • реорганізації фермерського господарства;
  • ліквідації фермерського господарства;
  • визнання фермерського господарства неплатоспроможним (банкрутом);
  • якщо не залишається жодного члена фермерського господарства або спадкоємця, який бажає продовжити діяльність господарства (ст. 36 закону № 973).

Майно, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, розподіляється між членами фермерського господарства відповідно до його Статуту. У разі придбання частки в статутному капіталі ФГ особа стає членом такого господарства. Покупці, на думку юристів, мають бути пов’язані родинними зв’язками відповідно до ст. 3 Закону № 973. Наприклад, родина Марчуків (чоловік та дружина) можуть продати своє ФГ родині Карпюків (брат та сестра). При цьому родини Марчуків та Карпюків можуть бути не пов’язаними між собою родинними зв’язками.

Документальне оформлення

Для оформлення 100% частки в статутному капіталі ФГ за новим власником необхідно здійснити наступні дії та оформити такі документи:

  • укласти договір про відчуження ФГ;
  • оформити рішення про внесення змін до статуту ФГ у зв’язку зі зміною складу членів ФГ та викласти статут у новій редакції.
  • здійснити державну реєстрацію нової редакції статуту ФГ (із новим складом членів господарства).

При відчуженні кожної складової ЦМК окремо застосовуються загальні положення законодавства щодо продажу кожного виду майна. Так, відповідно до ч. 1 ст. 657 ЦКУ договір купівлі-продажу нерухомих речей (будівель, земельних ділянок) укладатиметься у письмовій формі і підлягатиме нотаріальному посвідченню. Посвідчення правочинів щодо відчуження нерухомого майна провадитиметься за місцезнаходженням (місцем реєстрації) цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін відповідного правочину (ч. 4 ст. 55 Закону України «Про нотаріат» від 02.09.1993 р. № 3425-XII ). При відчуженні рухомих речей відповідний договір нотаріально посвідчувати не обов’язково. Тому зазвичай такі договори укладаються у простій письмовій формі.

Приклад 2 . За рішенням засновника ФГ Лядової Ніни Василівни (дочка) від 30.04. 2021 р. вилучено (відчужено) зі складеного капіталу вантажний автомобіль «Татра -130» (1 од.): первісна вартість – 100 000,00 грн, знос за 6 міс. – 30 000,00 грн, залишкова вартість – 70 000 грн. За такої ситуації зменшення складеного капіталу фермерського господарства відображається:

  • дебет рахунку 40 - 70 000, 00 (автомобіль Татра -130)
  • дебет рахунку 13 - 30 000
  • кредит рахунку 10 - 100 000,00

Або з використанням рахунку 45 «Вилучений капітал» буде складено два проведення – рахунок 45 використовують як транзитний. Бухгалтер обирає спрощений варіант обліку, якщо майно вилучається швидко без затримки (оформлено акт прийому-передачі). Якщо крім поточних доходів передбачено окремо певну компенсацію за використання автомобіля в діяльності ФГ, це може розглядатися як сума дивідендів. Проте для цього потрібна наявність суми прибутку за результатами діяльності за рік. Дивіденди нараховуються і виплачуються у загальноприйнятому порядку для товариств урахування частки кожного засновника у складеному капіталі.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді