ФОП не мав доходу у звітному році: чи подавати Додаток ЄСВ 1

3740

Запитання

Чи подають ФОПи-загальносистемники, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, і члени фермерського господарства Додаток ЄСВ 1 з нульовими показниками у складі Податкової декларації про майновий стан і доходи, якщо у звітному році вони не мали доходу від підприємницької діяльності, але зобов’язані подати Декларацію з інших підстав?

Відповідь

⚡ Усе про ФОП: КВЕД, реєстрація, облік, сплата податків і трудові відносини

Ні, подавати Додаток ЄСВ 1 з нульовими показниками не потрібно. Пояснимо чому.

Для ФОПів, які перебувають на загальній системі оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, і членів фермерського господарства (далі — платник) базою нарахування ЄСВ є сума доходу від діяльності, що підлягає оподаткуванню ПДФО.

Однак сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, в якому отримали дохід (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464)).

Якщо в звітному періоді чи окремому місяці звітного періоду платник не отримав доходу, він має право самостійно визначити базу нарахування ЄСВ. Однак у будь-якому разі вона не може бути більшою за максимальну величину бази нарахування ЄСВ, що її встановив Закон № 2464. Водночас ЄСВ не може бути меншим за розмір мінімального страхового внеску.

Платники звітують про нарахування ЄСВ у складі звітності з ПДФО у строки та порядку, що встановив Податковий кодекс України (ПК).

Платники подають Податкову декларацію про майновий стан і доходи, форму якої Мінфін затвердив наказом від 02.10.2015 № 859 (далі — відповідно Наказ № 143, Декларація). У складі Декларації вони формують додаток ЄСВ 1 «Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі — Додаток ЄСВ 1).

За результатами календарного року ФОПи подають Декларацію до органу контролю за місцем своєї податкової адреси у строки, що встановив ПК для річного звітного податкового періоду. В Декларації вони зазначають також авансові платежі з ПДФО.

Платники ПДФО, зокрема самозайняті особи, подають Декларацію за звітний/податковий період, що дорівнює календарному року, — до 1 травня року, що настає за звітним (крім випадків, що передбачає розд. IV ПК).

Нагадаємо норму абзацу першого пункту 49.2 ПК:

«Платник податків зобов’язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню… подати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є».

Додатки — складова частина Декларації. Без Декларації додатки не дійсні. Додатки заповнюють і подають винятково за наявності доходів/витрат. Розрахунок доходів/витрат зазначають у додатках до Декларації (п. 2 розд. ІІ Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої Наказом № 143).

Отже, платники, які у звітному році не отримували доходу від підприємницької діяльності, але зобов’язані подати Декларацію з інших підстав, не подають Додаток ЄСВ 1 у складі Декларації.

ЗІР, категорія 201.06

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування: як заповнити

Спрощена система вигідна тим підприємцям і підприємствам, які мають незначні витрати у порівнянні з доходами. На спрощеній системі сплачують єдиний податок. Для того, щоб отримати таку можливість, потрібна заява про застосування спрощеної системи оподаткування. Як заповнюється заява про застосування спрощеної системи оподаткування, коли, куди та як її подати, приклад заповнення заяви на спрощену систему оподаткування – усе це знайдете у консультації
140239

Відпустка та податкові канікули ФОП у 2024 році

У фізособи-підприємця є можливість призупинити на місяць свій бізнес та отримати податкові канікули – піти у відпустку. Як її оформити, які нюанси перебування у такій відпустці, зразок заяви на відпустку ФОП — у консультації
29406

Декларація про майновий стан

Декларація про майновий стан, декларація про доходи – це назви однієї і тієї ж декларації, яку подають фізособи в податкову. У консультації розповімо, коли й кому подавати декларацію про майновий стан та доходи. Також розглянемо приклад як заповнити декларацію про майновий стан і доходи для звичайних громадян та фізичних осіб-підприємців за оновленою формою
405747

Реєстрація ФОП 2024

Реєстрація ФОП є важливим кроком для тих, хто планує розвивати свій бізнес в Україні. Ця процедура містить кілька етапів, як-от підготовку документів, подання заяви та отримання відповідних дозволів. Після успішної реєстрації ФОП отримує право провадити підприємницьку діяльність, а також користується низкою податкових та правових переваг. Важливо дотримати всіх вимог, щоб провести успішну реєстрацію ФОП
43058

Загальна система оподаткування і ФОП 2024

Розповімо про особливості перебування ФОП на загальній системі оподаткування у 2024 році: облік доходів і витрат, про rнигу обліку, перехідні витрати між I та II кварталом, графік обов’язкових платежів (ЄСВ, ПДФО, військовий збір). Чи варто переходити на загальну систему у 2024 році? Відповіді у статті
505531