За бажанням працівниці скоротили відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами: що з декретними?

Пенсійний фонд у листі від 26.04.2024 № 2800-030401-8/25715 роз’яснив порядок надання декретних застрахованій особі у разі скорочення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням працівниці

За бажанням працівниці скоротили відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами: що з декретними?

Лист ПФУ від 26.04.2024 № 2800-030401-8/25715

Право на страхові виплати за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю (ч. 1 ст.12 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV; далі — Закон № 1105).

Допомогу по вагітності та пологах надають застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами (ч. 1 ст. 18 Закону № 1105).

Допомогу по вагітності та пологах надають застрахованій особі у розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу), обчисленої у порядку, встановленому КМУ, і не залежить від страхового стажу (ч. 1 ст. 19 Закону № 1105).

Підставою для призначення застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність листок непрацездатності (ч. 1 ст. 23 Закону № 1105).

Листок непрацездатності формують в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі інформації про медичний висновок (медичні висновки) у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Сформований листок непрацездатності надсилають страхувальникам, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах (за основним місцем роботи та за сумісництвом) через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Після відображення сформованого листка непрацездатності в електронному кабінеті страхувальника та набуття статусу «Готовий до сплати» роботодавець здійснює призначення, нарахування та подання заяви-розрахунку для отримання фінансування від ПФУ, до якої вносить нараховану суму страхової виплати на підставі листка непрацездатності застрахованої особи.

Іншого Закон № 1105 не передбачає.

Отже, допомогу по вагітності та пологах надають застрахованій особі на підставі листка непрацездатності сформованого на підставі інформації про медичний висновок за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. У разі, якщо за бажанням працівниці роботодавець скорочує відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами, то допомогу по вагітності та пологах надають за фактичні дні перебування у зазначеній відпустці.

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Лікарняні: нарахування і оплата

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
379513

Виплата декретних 2024

Допомога по вагітності та пологам або, як її ще називають, декретні, — це обов’язкова виплата з ПФУ, яку отримує кожна жінка при наданні спеціального лікарняного «вагітність і пологи». У статті експерт детально роз’яснить про виплату декретних 2024, зокрема їхнього документальне оформлення та порядок розрахунку. На зразках опануємо заповнення документів та звітності, а на прикладах ― розберемося з розрахунком декретних у типових ситуаціях
871872

Електронні лікарняні 2024

Із 01.01.2023 Україна успішно перейшла на систему електронних лікарняних. Хоча паперові лікарняні листки все ще видаватимуться у виняткових випадках, у цій статті ми розкажемо про переваги електронного лікарняного. Дізнаєтеся, як працює процес видачі електронних лікарняних, як оплачувати електронний лікарняний, що робити з паперовими листками непрацездатності. Отримаєте вичерпну інформацію про те, як взаємодіяти з електронними лікарняними та забезпечити права та інтереси як роботодавців, так і працівників
240231

Табель обліку робочого часу на 2024 рік

Про те, як відобразити лікарняні в табелі обліку робочого часу, щорічну відпустку і декретну відпустку, а також про особливості складання табелю та планування робочого часу у воєнний час – у консультації. Скачайте шаблон і зразок табеля обліку робочого часу 2024
176024

Допомога на лікування працівника підприємства

Роботодавець має право надати своїм працівникам матеріальну допомогу на лікування чи оплатити їх медичне обслуговування. При цьому не сплачувати податків із таких сум. З'ясуємо, якими можуть бути пільгові варіанти надання такої допомоги. Коли матеріальну допомогу на лікування не оподатковують? Як оформити надання матеріальної допомоги на лікування?
21451

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді