Порядок проведення через РРО готівки за товар, аванс за який внесли на банківський рахунок

Податківці розповіли про правила проведення через РРО/ПРРО сум коштів, якщо аванс (передоплату) отримали на поточний рахунок, а залишок коштів вносять протягом декількох днів за декількома платежами в готівковій формі

Порядок проведення через РРО готівки за товар, аванс за який внесли на банківський рахунок

Госпсуб’єкти зобов’язані проводити розрахунки на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером податкового органу програмні РРО зі створенням у паперовій або електронній формі відповідних розрахункових документів (ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР; далі — Закон про РРО).

У разі продажу товарів на умовах внесення оплати частинами, на кожну прийняту частину оплати видайте розрахунковий документ встановленої форми, змісту.

При продажу товару з отриманням попередньої оплати «авансу», у тому числі відповідно до договору в письмовій формі, у першому чеку замість назви зазначте, що це «аванс за ххх», де «ххх» — це назва або артикул товару та вкажіть саме ту суму, яка отримали від покупця.

Також, тут можете зазначити і будь-який інший ідентифікатор, який забезпечить ідентифікацію товару, що продаєте і за який отримали «аванс». Кількість чеків на приймання авансів не обмежена, а правила їх формування єдині.

Окрім того, в коментарях до такого чеку податківці рекомендують зазначати «Залишок до сплати» (не обов’язковий реквізит, який допоможе ідентифікувати господарську операцію).

Другий чек (останній чек), у межах якого проводите остаточний розрахунок і вручаєте товар покупцю (в тому числі який не передбачає остаточної оплати, у зв’язку із повним погашенням вартості товарів авансами) має містити:

  • повну номенклатуру, де зазначили назву товару (послуги), що реалізуєте;
  • його повну ціну;
  • кількість;
  • відображений раніше отриманий аванс (аванси), на який зменшуватимете вартість такого товару;
  • суму до сплати після врахування суми авансу (авансів), які попередньо вніс покупець.

✔️ Кожному виду діяльності — окремий програмний РРО

Поряд з цим, відповідно до пільги встановленої пунктом 2 статті 9 Закону про РРО, сама по собі операція із приймання продавцем авансу за товар (послуги), із використанням реквізитів його поточного рахунку у форматі IBAN Registry:2009, NEQ, ДСТУ-Н 7167:2010 в межах якої не відбувається відпуск товару, та за умови, що покупець (споживач) самостійно здійснює оплату з їх використанням (шляхом переказу коштів замовниками із поточного рахунку на поточний рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку, а також у разі проведення розрахунків у касі банку через платіжний термінал та/або ПТКС, який належить банку), не потребує обов’язкового застосування РРО/ПРРО, оскільки така оплата відбуватиметься за допомогою різновиду банківських операції.

Водночас, суму такого авансу у подальшому маєте відобразити у першому фіскальному касовому чеку за яким прийматимете чергову сплату із застосуванням РРО/ПРРО, або відпускатимете товар.

За інформацією ДПС в Івано-Франківській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21681

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
452330

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
312276

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28069

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді