Обмін подарункового сертифікату на товари чи послуги: як скласти РК до ПН

Дізнайтесь, чи складати розрахунок коригування до податкової накладної при обміні подарункового сертифікату на товари/послуги, в тому числі що оподатковують за ставкою 7% або звільненні від оподаткування ПДВ

Обмін подарункового сертифікату на товари чи послуги: як скласти РК до ПН

СКАЧАЙТЕ ПАМ'ЯТКУ: Граничні строки реєстрації ПН/РК і штрафи за їх порушення 📝

При реалізації подарункового сертифікату платник податку складає податкову накладну та нараховує податкові зобов’язання з ПДВ на дату сплати коштів за такий подарунковий сертифікат (перша подія).

Обмін такого подарункового сертифікату на товари/послуги для цілей оподаткування ПДВ буде другою подією, яка не зумовлює податкових наслідків у частині визначення податкових зобов’язань з ПДВ.

Суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної (РК), зареєстрованому в ЄРПН, якщо після постачання товарів/послуг відбувається:

  • будь-яка зміна суми компенсації їхньої вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін;
  • перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала;
  • повернення постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг (п. 192.1 Податкового кодексу України).

Тобто на дату фактичного постачання товарів/послуг в обмін на подарунковий сертифікат відбувається зміна номенклатури, зазначеної в податковій накладній, складеній за першою подією, у зв’язку з чим складайте розрахунок коригування).

При цьому, якщо в обмін на подарунковий сертифікат відбувається постачання товарів/послуг, що оподатковують за ставкою 7%, в розділі «Б» РК зі знаком «–» зазначайте показники щодо подарункового сертифікату. Зі знаком «+» зазначайте показники опису (номенклатури) товарів/послуг, що постачаєте на заміну (нові товарні позиції), що підлягають оподаткуванню за ставкою 7%.

У графі 2.1 такого РК вкажіть код причини коригування 104, що відповідає причині коригування «Зміна номенклатури».

У полі «Код ставки» вкажіть відповідну ставку податку. У розділі «А» заповніть рядок, який відповідає правильній ставці податку.

У випадку, якщо в обмін на подарунковий сертифікат відбувається постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування, то на дату такого постачання складіть РК до раніше складеної податкової накладної, в якому коригуєте всю сумк операції зі знаком «–». У графі 2.1 розділу «Б» такого РК зазначаєте код причини коригування 103, що відповідає причині коригування «Повернення товару або авансових платежів». При цьому одночасно складіть нову податкову накладну на операцію з постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування ПДВ.

За інформацією ДПС у Черкаській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21681

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
452326

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
312273

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28069

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді