Як заповнити звіт про капітальні інвестиції (форма № 2- інвестиції (квартальна))

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Серед безлічі статистичних звітів є й Звіт про капітальні інвестиції, який відомий ще як форма № 2-інвестиції (квартальна). Як заповнити форму рядок за рядком та приклад Звіту про капітальні інвестиції – у цьому огляді

Звіт про капітальні інвестиції (форма № 2-інвестиції (квартальна)) (даліЗвіт про капінвестиції) є молодшим братом річного Звіту про наявність і рух необоротних активів, амортизацію та капітальні інвестиції (форма 2-ОЗ ІНВ). З 2021 року останній замінив річний варіант Звіту про капінвестиції.

Нагадаємо, що капітальні інвестиції — це витрати на придбання або виготовлення (створення) необоротних активів, тобто активів довгострокового використання. Бухгалтерською мовою, це витрати на придбання, а також виготовлення (створення) власними силами:

  • основних засобів, у т. ч. малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА);
  • нематеріальних активів;
  • довгострокових біологічних активів.

Капітальними інвестиціями є також витрати на поліпшення згаданих об’єктів (модернізацію, модифікацію, дообладнання тощо).

Увага: класифікація капітальних інвестицій у Формі 2-ОЗ ІНВ та Звіті про капінвестиції однакова. Знання щодо заповнення Звіту про капінвестиції стануть у пригоді й для річного звіту за формою 2-ОЗ ІНВ. Однак Звіт про капінвестиції містить дані лише про здійснені капітальні інвестиції. У ньому немає даних про рух капітальних інвестицій (надходження, вибуття), амортизацію і ПДВ, що сплатили в ціні їхнього придбання.

У цій консультації розглянемо лише квартальний варіант Звіту про капінвестиції — Форму № 2-інвестиції.

Хто подає форму № 2-інвестиції (квартальна)

Звіт про капінвестиції подають лише юрособи — незалежно від фінансування й системи оподаткування. Тобто комерційні підприємства та бюджетники, платники податку на прибуток і єдиноподатники, медзаклади-КНП і неприбуткові громадські організації — всі мають звітувати за цією формою до органів Держстату.

Однак ФОПам пощастило — їм подавати цей звіт не потрібно, хоча згадані види необоротних активів у ФОП-загальників теж можуть бути. У тому, що звіт лише для юросіб, можна переконатися, зазирнувши на титульну сторінку звіту, на якій Держстат нагадує, хто його подає. 

Увага: звіт про капінвестиції — лише для юросіб.

Коли подається форма № 2- інвестиції (квартальна)

Подавати форму № 2-інвестиції слід не пізніше 25-го числа місяця, який настає за звітним кварталом. Виходить, що у 2024 році крайніми датами подачі звіту будуть:

  • за І квартал – 25.04.2024;
  • за ІІ квартал – 25.07.2024;
  • за ІІІ квартал – 25.10.2024;
  • за IV квартал – 25.01.2025.

Після IV квартал форма 2-інвестиції подається незалежно від подачі форми 2-ОЗ ІНВ, тобто подавати слід обидва звіти.

Увага: звіт про капінвестиції заповнюйте не накопичувано, а лише щодо здійснених капітальних інвестицій за три місяці звітного кварталу. Наприклад, звіт за ІІ квартал містить лише дані за квітень-червень.

Форма № 2- інвестиції (квартальна): бланк 2024

Актуальну форму Звіту про капінвестиції Держстат затвердив наказом Держстату від 12.09.2023 № 264. Тож у 2024 році подавайте його за оновленою формою.

Звіт про капінвестиції подайте до територіального органу Держстату в паперовій або електронній формі — на свій вибір. Для електронного варіанта код шаблону для І кварталу 2024 року – S1000218.

2 інвестиції квартальна приклад заповнення

СКАЧАТИ БЛАНК

Звіт про капітальні інвестиції: що нового у 2024 році

Змін у Звіті про капінвестиції, що вперше подається за новою формою за І квартал 2024 року, немає. По-суті, Держстат повторив форму 2023 року. Тобто кількість, призначення та наповнення двох таблиць звіту, не змінилось.

Форма № 2- інвестиції (квартальна): інструкція заповнення

Держстат надав Роз’яснення від 12.09.2023 р. (далі ­– Роз’яснення), як заповнити Звіт про капінвестиції. Отже, ними і керуйтеся.

По суті, Звіт про капінвестиції містить здебільшого інформацію про обороти за дебетом рахунку 15 «Капітальні інвестиції». Це придбання (виготовлення) необоротних активів, а також операції, що збільшують їхню первісну вартість.

Звіт про капінвестиції з бухгалтерського погляду є розшифруванням квартальних оборотів за дебетом рахунку 15 «Капітальні інвестиції» + витрати на будівництво житла з метою продажу (передачі).

Отже, до Звіту про капінвестиції не потрапляють поточні ремонти, безоплатне надходження основних засобів, нематеріальних активів, біологічних активів, оскільки їх не відображають за рахунком 15. Однак витрати на будівництвом житла з метою подальшого продажу потрапляють до звіту, незважаючи на те, що вони не відображаються на рахунку 15 (це має бути рахунок 23 – «Виробництво»).

Звіт про капітальні інвестиції: загальні правила заповнення 

Включайте лише витрати звітного періоду — без накопичувального підсумку. Узагальнення даних за рік наводьте у Формі 2-ОЗ ІНВ.

Дані записуйте у тис. грн та округлюйте до цілих. Тобто всі цифри за рахунком 15, перш ніж вносити до звіту, поділіть на 1000.

Усі витрати наводьте без ПДВ. Однак ця вимога стосується лише платників ПДВ. Решті підприємств не потрібно вилучати ПДВ із вартості придбаних капітальних інвестицій, оскільки первісна вартість основних засобів має включати ПДВ, якщо підприємству його не відшкодовують (п. 8 НП(С)БО 7 «Основні засоби»).

Коли даних немає — у відповідній графі (рядку) ставте прочерк.

Придбані (виготовлені) МНМА записуйте до рядка «інші матеріальні активи» розділу І. Тобто придбані меблі, якщо за вартістю вони належать до МНМА, будуть «інші матеріальні активи» (ряд. 2190), а не «меблі та приладдя» (ряд. 2143). Щодо вартісної межі МНМА – використовуйте ту, яка вказана в наказі про облікову політику підприємства, тобто це може бути й не обов’язково 20 тис. грн, як у Податковому кодексі.

Заповнити потрібно лише два розділи звіту — про розподіл капітальних інвестицій за видами активів (розділ І) і за джерелами фінансування (розділ ІІ).

Заповнення титульної сторінки звіту про капінвестиції 2024

Поле «Територіальна громада» заповнити слід двічі – як за місцезнаходженям (юридичній адресі) респондента, так і за адресою здійснення діяльності, щодо якої подається форма звітності (фактичній адресі). Однак ці адреси можуть і співпадати.

Якщо у підприємства взагалі не було капітальних інвестицій за квартал, то слід поставити позначку «˅» у відповідному полі внизу титульної сторінки навпроти опції «Відсутнє явище, яке спостерігається». Це виглядає таким чином:

Заповнення Звіту про капітальні інвестиції (форма № 2- інвестиції (квартальна))

Заповнення розділу І Звіту про капітальні інвестиції

Щодо розділу І, то він містить дві колонки для заповнення. Про їхнє заповнення – у таблиці нижче. Зверніть увагу на винятки.

ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ ЗАПОВНЕННЯ ЗВІТУ ПРО КАПІТАЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ

Як заповнювати

Винятки

(ці операції у дану колонку форми 2-інвестиції не вносяться)

капітальні інвестиції (кол. 1)

беремо операції за  рахунком

15 «Капітальні інвестиції»

тут не повинно бути взагалі даних щодо:

  • витрат на придбання матеріальних/нематеріальних активів з метою їхнього подальшого перепродажу (виняток – витрати на будівництво житла для подальшого продажу/передачі);
  • безоплатно отриманих матеріальних/нематеріальних активів;
  • авансових платежів на придбання обладнання та фінансування будівництва;
  • витрат на технічне обслуговування та поточні ремонти

витрати на придбання активів, які були у використанні (кол. 2)

вносимо дані про вартість придбаних капітальних інвестицій, які були у користуванні у інших суб’єктів господарювання.

Якщо активи були у використанні в інших країнах, а в Україні використовуються вперше, – такі активи розглядаються як нові. Однак вартість таких активів має бути у кол. 1

Увага: введення в експлуатацію не має значення при заповненні форми 2-інвестиції. Таким чином, капітальні об’єкти ще можуть бути у стані будівництва, збирання, поліпшення тощо.

У цілому цих знань досить, аби заповнити форму за розділами, так як наповнення більшості рядків зрозуміле за їхньою назвою. Однак, якщо виникають складнощі за певним рядком, – читайте далі про заповнення звіту за розділами рядок за рядком за рекомендаціями Держстату.

ЗАПОВНЕННЯ РОЗДІЛУ І

«РОЗПОДІЛ КАПІТАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙ ЗА ВИДАМИ АКТИВІВ»

Код рядка

Назва рядка

Що заповнювати

2000

Усього капітальних інвестицій

ряд. 2100 +  ряд. 2300

2100

Матеріальні активи

ряд. 2110 + ряд. 2120 + ряд. 2130 + ряд. 2140 + ряд. 2150 + ряд. 2160 + ряд. 2161 + ряд. 2170 + ряд. 2180 + ряд. 2190 (рядки виділені жовтим)

2110

будівлі житлові

будинки масової забудови, квартири, дачні та садові будинки, гуртожитки, притулки тощо. Також включаємо витрати на будівництво житла, яке будується з метою майбутнього продажу (передачі), якщо таке є (додатково  – у ряд. 2111)

2111

з них будівлі житлові, що будують з метою подальшого продажу

витрати на будівництво житла, яке будується з метою майбутнього продажу (передачі), якщо таке є

2120

будівлі нежитлові

готелі, ресторани, офісні і торговельні будівлі, промислові будівлі, будівлі транспорту та засобів зв’язку, будівлі закладів освітнього чи  оздоровчого призначення, інші будівлі

2130

інженерні споруди

Автостради, дороги, мости, тунелі, канали, магістральні трубопроводи, комплексні промислові споруди та споруди спортивного чи розважального призначення. Також – передавальні пристрої, комунікації, лінії електропередач

2140

машини, обладнання та інвентар

  • силові машини та обладнання;
  • машини-генератори;
  • робочі машини та обладнання, апарати та їхнє обладнання;
  • вимірювальні прилади, регулювальні прилади та пристрої (наприклад, киснево-дихальні прилади);
  • лабораторне обладнання;
  • комп’ютерна техніка та її комплектуючі;
  • медичне обладнання (наприклад, зуболікувальні крісла, ліжка, дезінфекційне обладнання);
  • інші машини та обладнання (наприклад, АТС, телефони, факси, копіювальна техніка, пожежні машини, автоцистерни, драбини, пральні та швейні машини, холодильники);
  • інструменти, виробничий і господарський інвентар, різне приладдя.

Увага: МНМА сюди не входять (!)

у т.ч.:

 

2141

комп’ютерна та телекомунікаційна техніка

ноутбуки, лептопи, комп’ютери, пристрої для введення та виведення інформації (мишки, клавіатури тощо), запам’ятовувальні пристрої, апаратура для проводові та безпроводової мережі зв’язку (модеми, комутатори, роутери тощо). Без МНМА (!)

2142

інше електричне та телекомунікаційне обладнання

устатковання для радіо, телебачення, медичні прилади, точні вимірювальні та оптичні пристрої. Без МНМА (!)

2143

меблі та приладдя

меблі  та приладдя. Без МНМА (!)

2150

транспортні засоби

Автомобільний транспорт, залізничний транспорт, човни, цистерни, буксири, баржі, судна, автоцистерни, гвинтокрили тощо

2160

земельні ділянки

Придбання у власність земельних ділянко і природних ресурсів, наприклад для подальшого видобутку нафти, газу, придбання землі під будівництво житла, яке планується для подальшого продажу (передачі у власність)

у т.ч.:

 

2161

поліпшення земель

витрати на меліоративні, очищувальні, іригаційні та інші роботи, які пов’язуються з поліпшенням земель

2170

довгострокові біологічні активи рослинництва

лише активи, які належать до сількогосподарської діяльності, наприклад багаторічні насадження, які пов’язані з сількогосподарською діяльністю

2180

довгострокові біологічні активи тваринництва

Придбання (вирощування) тварин, які належать до сільськогосподарської діяльності, у т.ч. незрілі тварини. Винятки:  дорослі тварини і молодняк на відгодівлі та в нагулі, птиці, кролики, дорослі тварини, якщо їх вибракували з основного стада для реалізації, бджолині сім’ї, риби

2190

інші матеріальні активи

Усі МНМА, бібліотечні фонди, тимчасові (нетитульні) споруди (крім включених у витрати на капітальне будівництво), інвентарна тара, предмети прокату. Також:

  • тварини, які не пов’язані з сількогосподарською діяльністю;
  • витрати  на поліпшення об’єктів оренди

2300

Нематеріальні активи

Права користування, права на торгові марки, засоби програмного забезпечення та бази  даних (у т.ч. витрати на їх модернізацію та поліпшення), авторське право та суміжні права, інші нематеріальні активи (наприклад, права на здійснення діяльності, тобто ліцензії). У цілому вимоги відповідають переліку нематеріальних активів з п. 5 НП(С)БО 8 «Нематеріальні активи»

2321

з них програмне забезпечення та бази даних

Придбання програмного забезпечення та баз даних. Наприклад, веб-сайт теж слід розглядати як програмне забезпечення + базу даних, витрати на їхню модернізацію та поліпшення. Умова – такі  засоби мають планується використовувати понад рік

2501

Витрати на оплату послуг юристів, оцінювачів, агентів нерухомості тощо, які пов’язані з переходом прав власності

витрати, які увійшли до ряд. 2300 (кол. 1)

Заповнення розділу ІІ Звіту про капітальні інвестиції

Заповнення другого розділу показано в таблиці нижче.  Розділ ІІ – це розшифровка суми капітальних інвестицій з розділу І. Отже, сума за розділом ІІ має бути рівною ряд. 2000 розділу І (!).

ЗАПОВНЕННЯ РОЗДІЛУ ІІ

«РОЗПОДІЛ КАПІТАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙ ЗА ДЖЕРЕЛАМИ ФІНАНСУВАННЯ»

Код рядка

Назва рядка

Що заповнювати

3100

кошти державного бюджету

Державний бюджет

3200

кошти місцевих бюджетів

Місцеві бюджети, у т.ч. субвенції з державного бюджету

3300

власні кошти підприємства і організацій

За рахунок коштів отриманих від господарської діяльності, коштів засновників, якщо вони внесені до статутного чи іншого капіталу підприємства тощо

3400

кредити банків та інші позики

Придбання необоротних активів за рахунок кредитних/позикових коштів

3500

кошти інвестиційних компаній

Кошти з різних фондів, інвестиційних компаній

3600

кошти інвесторів-нерезидентів

Кошти від нерезидентів, тобто зарубіжних інвесторів. Увага: тоді їх не слід включати до ряд. 3300

3700

кошти населення на будівництво житла

Кошти з фондів фінансування будівництва

3800

інші джерела фінансування

Це можуть бути надходження НГО, отримані як благодійна допомога. Також надходження у церкві (релігійній організації), якщо вони були спрямовані на придбання (виготовлення) основних засобів, нематеріальних активів, довгострокових біологічних активів, будівництво житла

Форма № 2- інвестиції (квартальна): приклад заповнення 2024

Приклад простий. Підприємство (платник ПДВ) у І кварталі 2024 року має такі обороти за рахунком 15 «Капітальні інвестиції» (без ПДВ):

  • витрати на будівництво підсобного приміщення – 150000 грн. Акт виконаних робіт отримано й витрати проведено за субрахунком 151 «Капітальне будівництво»;
  • придбання нового автомобіля – 780000 грн. Витрати проведені за субрахунком 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»;
  • придбання мікроавтобусу бувшого у вжитку (використовувався підприємством в Україні) – 600000 грн. Витрати проведені за субрахунком 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»;
  • придбання ноутбуків, роутера – на загальну суму 40000 грн. Усі об’єкти були вартістю менше 20000 грн (вартісної межі ОЗ/МНМА). Витрати були проведені за субрахунком 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів»;
  • оплатило витрати на створення власного веб-сайту – 20000 грн. Акт виконаних робіт отримано й тому дана сума була проведена за субрахунком 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів».

Усі кошти були отримані з власних джерел фінансування (прибутку).

Зразок заповненого звіту наводимо у файлі нижче.

капітальні інвестиції форма 2 інвестиції квартальна бланк

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Форма № 2- інвестиції (квартальна): штрафи

Неподання або подання недостовірних відомостей у статистичній звітності – це стаття 186-3 КпАП. До посадових осіб може бути застосований адміністративний штраф:

  • від 170 до 255 грн (ч. 1 ст. 186-3 КпАП);
  • від 255 до 425 грн – при повторному порушенні протягом року (ч. 2 ст. 186-3 КпАП).

 



зміст

Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді