Чи вправі ДПС вимагати нарахування зарплати не нижче мінімалки

1099

Запитання

Чи мають право контролюючі органи вимагати обов’язкове нарахування мінімальної заробітної плати?

Відповідь

Заробітна плата і аванс: поради експерта + розрахункові приклади

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці. Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати (ст. 3—31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР).

Законом про Держбюджет України на 2023 рік встановили мінімальну заробітну плату з 01.01.2023 у розмірі 6 700 грн.

У 2024 році відповідно до статті 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023 № 3460-IX установили мінімальну заробітну плату (мзп) в місячному розмірі:

  • з 1 січня — 7 100 грн;
  • з 1 квітня — 8 000 грн.

Контроль за додержанням законодавства про оплату праці здійснюють Держпраці та податкові органи. Податкові органи мають право на проведення перевірки без попереднього попередження платника у випадках, передбачених законодавством. За порушення законодавства про оплату праці винних осіб притягають до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності.

Держпраці проводить моніторинг у сфері оплати праці в частині своєчасної і не нижче визначеного державою мінімального розміру оплати праці та накладає штрафи за порушення законодавства.

Юрособи та ФОП, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу. Зокрема, у разі недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоїли порушення.

Страховий стаж — період (строк), упродовж якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок (ст. 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV).

Страховий стаж обчислюють в місяцях. Через несплату або неповну сплату ЄСВ наймані працівники втрачають страховий стаж та можливість одержання пенсії за віком, по інвалідності, в зв'язку з втратою годувальника та ін.

Оскільки мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання, то працедавці повинні неухильно дотримуватись чинного законодавства з питань оплати праці.

За інформацією ДПС

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18111

Нарахування заробітної плати: як провести без помилок

Обов’язок роботодавця – виплачувати працівникам заробітну плату. Та перш за все бухгалтер має провести розрахунок та нарахування зарплати. Про особливості оплати праці під час війни, загальні правила нарахування та утримання податків із зарплати – у консультації
1511228

Порядок нарахування розрахункових при звільненні

У день звільнення роботодавець повинен провести остаточний розрахунок із працівником та виплатити йому всі належні суми. Розкажемо, що маєте нарахувати, та покажемо на прикладах, як це правильно зробити
100650

Строковий трудовий договір: оплата праці

Трудовий договір може бути як безстроковим, так і укладеним на певний строк. Наприклад, коли працевлаштовують тимчасових і сезонних працівників, або беруть працівника на «декретне» місце. Які особливості оплати праці таких працівників, на що слід звернути увагу бухгалтеру – у консультації
11473