Лікарняні спеціалістам Дія Сіті: як оподаткувати ПДФО

635

Запитання

Як оподатковують ПДФО лікарняні спеціалістам Дія Сіті?

Відповідь

Заробітна плата і аванс: поради експерта + розрахункові приклади

Допомогу з тимчасової втрати працездатності, що виплачують спеціалісту Дія Сіті, оподатковують за ставкою ПДФО 18%. Адже цей дохід не включають до складу його зарплати.

За ставкою 5% оподатковують доходи спеціаліста резидента Дія Сіті, що виплачує на його користь резидент Дія Сіті у вигляді:

  • заробітної плати;
  • винагороди за гіг-контрактом, зокрема за твори, що створені за замовленням, та перехід прав на них;
  • авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на нього (пп. 170.14-1.2 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Допомогу по тимчасовій непрацездатності відносять до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці (п. 3.2 розд. III Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держстату від 13.01.2004 № 5).

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включають такі доходи:

  • сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги, компенсацій;
  • вартість соціальних послуг та реабілітаційної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування
  • у формі фіндопомоги особам з інвалідністю з Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю вартість соціальної допомоги в натуральній формі малозабезпеченим сім’ям, що отримана від надавачів соціальних послуг відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» від 17.01.2019 № 2671-VІІІ (пп. 165.1.1 ПК).

Винятки з цього правила не поширюють на виплату зарплати, грошової допомоги за виходу на пенсію чи у відставку та виплату, пов’язану з тимчасовою втратою працездатності.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включають, зокрема, інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПК (пп. 164.2.20 ПК).

Ставку ПДФО визначає пункт 167.1 ПК:

«Ставка податку становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих… у формі: заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами».

За інформацією ДПС у м. Києві

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21628

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18118

Нарахування заробітної плати: як провести без помилок

Обов’язок роботодавця – виплачувати працівникам заробітну плату. Та перш за все бухгалтер має провести розрахунок та нарахування зарплати. Про особливості оплати праці під час війни, загальні правила нарахування та утримання податків із зарплати – у консультації
1511252

Порядок нарахування розрахункових при звільненні

У день звільнення роботодавець повинен провести остаточний розрахунок із працівником та виплатити йому всі належні суми. Розкажемо, що маєте нарахувати, та покажемо на прикладах, як це правильно зробити
100688