ПН за лютий — травень 2022-го зареєстрували 15.07.2022: чи своєчасно

1650

Запитання

Товариство у лютому — травні 2022 року придбало товари/послуги, податкові накладні за якими зареєстрував у ЄРПН постачальник 15.07.2022. Чи є такі ПН своєчасно зареєстрованими?

Відповідь

⚡️ Таблиця даних платника ПДВ: п’ятькейсів, щобуникнути блокування ПН

Платники ПДВ зобов’язані зареєструвати в ЄРПН податкові накладні (ПН) та розрахунки коригування (РК), складені за операціями з постачання товарів/послуг, здійсненими впродовж лютого — травня 2022 року, до 15.07.2022, тобто не пізніше 14.07.2022.

Тож ПН, складені за операціями з постачання товарів/послуг впродовж лютого — травня 2022 року, зареєстровані в ЄРПН 15.07.2022, вважають зареєстрованими несвоєчасно.

Якщо постачальник несвоєчасно зареєстрував  у ЄРПН ПН за операціями з постачання товарів/послуг, які були проведені  у лютому — травні 2022-го, то платник податку — покупець має право віднести суми ПДВ, зазначені у таких ПН, до податкового кредиту в податковій звітності:

  • за той звітний період, у якому такі ПН зареєстрували в ЄРПН
  • або будь-який наступний звітний період, але не пізніше як за 365 к. дн. від дати складення таких ПН.

Якщо податковий кредит за операціями з придбання товарів/послуг, здійсненими у лютому — травні 2022 року, покупець сформував на підставі первинних (розрахункових) документів, то через те, що постачальник, який міг своєчасно виконати податкові обов’язки, але зареєстрував у ЄРПН ПН, що підтверджують такі суми податкового кредиту, 15.07.2022 та пізніше,     покупець втрачає право формувати податковий кредит у звітних періодах лютого—травня 2022 року.

У такому разі суми ПДВ, віднесені до податкового кредиту звітного періоду лютий — травень 2022 року, на підставі первинних (розрахункових) документів, необхідно виключити з декларації такого звітного періоду, подавши уточнювальний розрахунок до декларації.

У звітному періоді, в якому відбулася реєстрація таких ПН у ЄРПН, платник податку — покупець має право включити суми податку, зазначені в таких ПН:

  • до складу податкового кредиту такого звітного періоду
  • або будь-якого наступного звітного періоду в межах 365 к. дн. із дати складення таких ПН.

За інформацією ГУ ДПС у Житомирській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21627

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
451804

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
312042

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28020