Працівнику встановили інвалідність: чи можна його звільнити

2862

Запитання

Чи можна звільнити працівника через установлення йому інвалідності? За яких умов це можливо зробити?

Відповідь

Заробітна плата і аванс: поради експерта + розрахункові приклади

Факт установлення інвалідності не може бути підставою для звільнення працівника, це заборонено законом (п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП). Водночас допускається звільнити особу з інвалідністю, якщо за висновком МСЕК:

  • стан її здоров’я перешкоджає виконувати професійні обов’язки
  • або продовження трудової діяльності може призвести до погіршення її здоров’я.

Якщо працівнику установили інвалідність, то роботодавець має досконало проаналізувати рекомендації МСЕК із наведеними висновками про умови та характер праці:

  • у довідці до акта огляду МСЕК (форма № 157-1/о)
  • або у повідомленні установи про результати огляду МСЕК (форма № 162/о).

Крім цих висновків, слід враховувати індивідуальні програми реабілітації (ч. 1 ст. 17 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»). Оскільки програма реабілітації є обов’язковою до виконання підприємствами, перевагу надають висновкам, зазначеним у ній.

Якщо є можливість створити умови праці, рекомендовані МСЕК, роботодавець має їх забезпечити. Міські, міжрайонні, районні комісії аналізують разом із лікувально-профілактичними закладами, підприємствами, профспілковими органами умови праці, щоб:

  • виявити чинники, що негативно впливають на здоров’я та працездатність працівників;
  • визначити умови та види діяльності робіт і професій для хворих та осіб з інвалідністю.

Комісія може дійти висновку, що працівник здатний працювати на умовах неповного робочого дня або неповного робочого тижня. Переважно МСЕК пропонує перевести працівника на легшу роботу. Роботодавець зобов’язаний виконати такі умови. Якщо можна створити умови легшої роботи у межах посади, яку обіймає працівник, то йому пропонують залишитися на ній. Якщо ж ні — роботодавець шукає найвідповідніші вакантні посади та пропонує їх працівнику — особі з інвалідністю. Водночас перевести працівника на легшу роботу можна лише за його згодою.

Звільнити працівника закон дозволяє, лише якщо  неможливо перевести особу на іншу роботу або створити умови праці відповідно до висновку МСЕК.

Отже, розірвати трудовий договір на підставі пункту 2 частини 1 статті 40 КЗпП можливо:

  • за відсутності вакантного робочого місця, посади, на які роботодавець має перевести працівника відповідно до медичного висновку;
  • відмови працівника від переведення на іншу роботу згідно з рекомендаціями медичного висновку;
  • якщо згідно з медичним висновком працівника визнали непрацездатним, і не визначили види робіт, які він може виконувати.

Щоб розірвати трудовий договір, роботодавець має аргументувати законність звільнення працівника — особи з інвалідністю за пунктом 2 частиною 1 статті40 КЗпП, оскільки працівник може оскаржувати рішення роботодавця в судовому порядку. Для цього роботодавець має зібрати письмові докази того, що на підприємстві дійсно були відсутні посади, які може обіймати такий працівник згідно з рекомендаціям МСЕК. Відтак  необхідно проінформувати про це працівника. Рекомендовано, щоб він засвідчив підписом факт про те, що його проінформували.  Якщо працівник відмовляється поставити підпис під письмовими доказами про те, що на підприємстві немає посад, які він може обіймати відповідно до рекомендацій МСЕК,  роботодавець має зафіксувати це у відповідному акті, який підписують два — три працівники підприємства.

Трудовим законодавством не передбачено строк, упродовж якого роботодавець має попередити працівника про його звільнення. Однак варто повідомити працівника про дату його звільнення. Враховуйте, що звільнення за пунктом  2 частини 1 статті 40 КЗпП проводять лише за попередньою згодою профспілки.

Оскільки звільнення за пунктом 2 частини 1 статті 40 КЗпП — це звільнення з ініціативи роботодавця, він виплачує вихідну допомогу в розмірі не менше середнього місячного заробітку. У трудовій книжці працівника записують: «Звільнено у зв’язку із виявленою невідповідністю виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП».

Якщо працівнику на підприємстві у довідці МСЕК зазначили, що він не може виконувати регулярну працю на період активного лікування, звільнити за цієї умови неможливо. Тож роботодавець має створити необхідні умови праці працівнику — особі з інвалідністю з урахуванням рекомендацій МСЕК і зазначених вище роз’яснень, інакше його дії будуть протизаконними.

За інформацією ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21636

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18124

Нарахування заробітної плати: як провести без помилок

Обов’язок роботодавця – виплачувати працівникам заробітну плату. Та перш за все бухгалтер має провести розрахунок та нарахування зарплати. Про особливості оплати праці під час війни, загальні правила нарахування та утримання податків із зарплати – у консультації
1511275

Порядок нарахування розрахункових при звільненні

У день звільнення роботодавець повинен провести остаточний розрахунок із працівником та виплатити йому всі належні суми. Розкажемо, що маєте нарахувати, та покажемо на прикладах, як це правильно зробити
100726