Працівник виконує роботи роз’їзного характеру: чи оподатковувати ПДФО відшкодовані витрати на проїзд і проживання

850

Запитання

Чи оподатковують ПДФО відшкодовану вартість проживання та проїзду найманих працівників у зв’язку із роз’їзним характером робіт?

Відповідь

⚡ ЄСВ та ЄП для ФОП — 2024 ⚡

Основним документом, який регулює відрядження працівників підприємств, що повністю або частково фінансують бюджетним коштом, є Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59 (далі — Інструкція № 59). Інші підприємства та організації можуть використовувати Інструкцію № 59 як допоміжний (довідковий) документ.

Службові поїздки працівників, постійна робота яких проходить у дорозі або має роз’їзний характер, не вважають відрядженнями, якщо інше не передбачено законодавством, колективним, трудовим договором (контрактом) між працівником і власником (розд. І Інструкції № 59).

Колективним договором має бути визначено, чи вважають службові поїздки працівників в інші населені пункти:

  • службовим відрядженням
  • або роботою, що має роз’їзний характер.

Якщо колективним договором підприємства визначено, що службові поїздки відповідних категорій працівників — це робота, яка постійно проводиться в дорозі та має роз’їзний характер, то таким працівникам відшкодовують витрати:

  • на проїзд до місця відрядження та назад;
  • винаймання житлового приміщення.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб (даліПДФО) включають доходи у вигляді зарплати, нараховані платнику ПДФО відповідно до умов трудового договору/контракту (пп. 164.2.1 Податкового кодексу України (ПК).

Заробітна плата — це основна та додаткова зарплата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачують платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму (пп. 14.1.48 ПК).

Тож, якщо колективним договором визначено, що службові поїздки працівників в інші населені пункти є роботою, що має роз’їзний характер і не є відрядженням, то відшкодування витрат на проїзд до місця відрядження (роботи) і назад, а також на винаймання житлового приміщення таким працівникам підприємством, слід розглядати як компенсаційні виплати, що:

  • включають до складу заробітної плати;
  • оподатковують за ставкою 18%, визначеною пунктом 167.1 ПК.

За інформацією ГУ ДПС у Дніпропетровській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21636

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18124

Нарахування заробітної плати: як провести без помилок

Обов’язок роботодавця – виплачувати працівникам заробітну плату. Та перш за все бухгалтер має провести розрахунок та нарахування зарплати. Про особливості оплати праці під час війни, загальні правила нарахування та утримання податків із зарплати – у консультації
1511275

Порядок нарахування розрахункових при звільненні

У день звільнення роботодавець повинен провести остаточний розрахунок із працівником та виплатити йому всі належні суми. Розкажемо, що маєте нарахувати, та покажемо на прикладах, як це правильно зробити
100726