Чи зобов’язаний єдинник встановлювати розмір орендної плати не нижчим від мінімальної суми

892

Запитання

Чи зобов’язаний ФОП-єдинник у разі надання в оренду нерухомого майна застосовувати Методику визначення мінімальної суми орендованого платежу за нерухоме майно фізособи?

Відповідь

⚡ Усе про ФОП: КВЕД, реєстрація, облік, сплата податків і трудові відносини

Договірні відносини, які виникають між орендарем та орендодавцем, регулює Господарський кодекс України (далі — ГК).

За договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у володіння та користування майно для здійснення господарської діяльності (ст. 283 ГК).

Істотними умовами договору оренди є:

  • об’єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації);
  • строк, на який укладають договір оренди;
  • орендна плата з урахуванням її індексації;
  • порядок використання амортизаційних відрахувань;
  • відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу (ч. 1 ст. 284 ГК).

Орендна плата — це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством (ч. 1 ст. 286 ГК).

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника включають, зокрема дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду, строкове володіння та/або користування (пп. 164.2.5 Податкового кодексу України; далі — ПК).

При цьому об’єкт оподаткування визначають виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди.

Мінімальну суму орендного платежу визначають за методикою, що затверджує КМУ, виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюють органи місцевого самоврядування села, селища, міста, на території яких вона розташована, та оприлюднюють у спосіб, найбільш доступний для жителів такої територіальної громади. Якщо мінімальну вартість не встановили чи не оприлюднили до початку звітного (податкового) року, об’єкт оподаткування визначають виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди (абз. 2 пп. 170.1.2 ПК).

Водночас, до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника не включають дохід фізичної особи — підприємця, з якого сплачують єдиний податок згідно із спрощеною системою оподаткування відповідно до ПК (пп. 165.1.36 ПК).

Доходом ФОП є дохід, отриманий упродовж податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі (пп. 1 п. 292.1 ПК).

З огляду на зазначене, доходи платника єдиного податку від надання в оренду нерухомого майна визначають виходячи з розміру орендної плати, визначеної за погодженням сторін у договорі оренди.

При цьому враховують розмір мінімальної суми орендного платежу, що встановили згідно з Методикою визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, затвердженою постановою КМУ від 29.12.2010 № 1253.

За інформацією ДПС у Харківській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування: як заповнити

Спрощена система вигідна тим підприємцям і підприємствам, які мають незначні витрати у порівнянні з доходами. На спрощеній системі сплачують єдиний податок. Для того, щоб отримати таку можливість, потрібна заява про застосування спрощеної системи оподаткування. Як заповнюється заява про застосування спрощеної системи оподаткування, коли, куди та як її подати, приклад заповнення заяви на спрощену систему оподаткування – усе це знайдете у консультації
140252

Єдиний податок 2024: умови перебування

Що таке єдиний податок? Єдиний податок передбачає звільнення від сплати деяких податків, більш прості підходи до ведення обліку та звітності. На ньому можуть перебувати як юрособи, так і фізособи-підприємці. Про групи єдиного податку в 2024 році, про єдиний податок і воєнний стан, хто може перебувати на кожній з них та за яких умов, а хто взагалі не має права бути єдинником – у консультації
279928

Податкова декларація платника єдиного податку 2024: зразки заповнення

Облік на спрощеній системі простий, податкова декларація платника єдиного податку не складна, але її треба вчасно подати та заповнити. У цій консультації зразки декларації, а також особливості складання декларації з ЄП для фізосіб, декларація для І, ІІ та ІІІ груп, декларація 1, 2 та 3 група ЄП за новою формою разом із заповненням додатка ЄСВ
221697

Заява про відмову від спрощеної системи оподаткування: зразок заповнення

Якими можуть бути причини відмови від спрощеної системи оподаткування, у які терміни таку відмову можна зробити, якою є форма заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування та як її заповнити – у консультації
210

Податкові зміни 2024: нове за Законом № 3603

Депутати внесли зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків, оподаткування та аудиторської діяльності. Деякі з нововведень діють уже з 16.03.2024. Експерти системи «Експертус Головбух» розглянули основні новації щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку
13883