Немає можливості нарахувати зарплату під час війни: дії роботодавця

1345

Запитання

Що робити по заборгованості із виплати зарплати? Що робити, коли в період воєнного стану немає можливості нарахувати і виплатити заробітну плату, або можна нарахувати, але не можна виплатити?

Відповідь

Не виплатили зарплату через війну: чим це загрожує

Зарплату необхідно виплачувати не менше двох разів на місяць. Однак наразі ми маємо справу із форс-мажорними обставинами.

Якщо виплату роботодавець здійснює через установи банків ― то об’єктивних підстав для невиплати заробітної плати значно менше, ніж при виплаті заробітної плати у касі підприємства.

Роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання зарплати (ст. 10 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).

Роботодавця звільняють від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо він доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.

Увага: те, що роботодавця звільняють від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати зарплати.

Якщо роботодавець не може своєчасно виплати зарплату внаслідок ведення бойові дії, строк виплати заробітної плати можна відтермінувати до моменту відновлення діяльності підприємства.

За матеріалами Держпраці


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 6-ти місяців безплатного доступу до Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух». Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18111

Нарахування заробітної плати: як провести без помилок

Обов’язок роботодавця – виплачувати працівникам заробітну плату. Та перш за все бухгалтер має провести розрахунок та нарахування зарплати. Про особливості оплати праці під час війни, загальні правила нарахування та утримання податків із зарплати – у консультації
1511228

Порядок нарахування розрахункових при звільненні

У день звільнення роботодавець повинен провести остаточний розрахунок із працівником та виплатити йому всі належні суми. Розкажемо, що маєте нарахувати, та покажемо на прикладах, як це правильно зробити
100650

Строковий трудовий договір: оплата праці

Трудовий договір може бути як безстроковим, так і укладеним на певний строк. Наприклад, коли працевлаштовують тимчасових і сезонних працівників, або беруть працівника на «декретне» місце. Які особливості оплати праці таких працівників, на що слід звернути увагу бухгалтеру – у консультації
11473