Як виправити помилку в таблиці 1 або таблиці 2 додатка 5 до декларації з ПДВ

2219

Запитання

Яким чином виправити помилку, допущену у таблиці 1 або таблиці 2 додатка 5 (Д5) до податкової декларації з ПДВ?

Відповідь

Коли списувати непідтверджений податковий кредит: воєнні строки та бухоблік

Виправлення помилки, допущеної у таблиці 1 або таблиці 2 додатка 5 (даліДодаток 5) до податкової декларації з ПДВ (далі — декларація) проводять шляхом подання уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (даліуточнюючий розрахунок), до якого додають Додаток 5 з відміткою «уточнюючий».

У такому уточнюючому розрахунку у відповідних рядках:

  • до графи 4 перенесіть показники декларації, Додаток 5 до якої уточнюють;
  • до графи 5 — всі відповідні показники декларації з урахуванням виправлених помилок;
  • у графі 6 зазначте різницю між значенням графи 5 і графи 4 («+»/«–»). У випадку, якщо значення графи 5 відповідає значенню графи 4, графа 6 не заповнюйте.

Таблицю 1 або таблицю 2 «уточнюючого» Додатка 5 заповнюйте таким чином:

  • у першому рядку повторіть помилковий запис, при цьому вартісні показники вкажіть зі знаком «–» (тобто сторнуйте);
  • у другому рядку — вкажіть правильний запис.

При цьому, якщо помилка, допущена у таблиці 1 або таблиці 2 Додатка 5, не вплинула на числові показники декларації, в таблиці 1 або таблиці 2 «уточнюючого» Додатка 5 підсумкові рядки «Усього згідно зі статтею Кодексу» та «Усього (переноситься до рядка 5 декларації)» не заповнюйте.

Якщо така помилка вплинула на числові показники декларації, в таблиці 1 або таблиці 2 «уточнюючого» Додатка 5 у підсумкових рядках «Усього згідно зі статтею Кодексу» та «Усього (переноситься до рядка 5 декларації)» числові показники відображайте на суму уточнення (збільшення або зменшення) з відповідним знаком та вони відповідають даним з колонки 6 уточнюючого розрахунку.

За інформацією ДПС по роботі з ВПП

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
451785

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
312033

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28019

Роялті: визначення, облік, оподаткування

Роялті викликає труднощі в обліку для бухгалтерів. Розглянемо, які особливості обліку та оподаткування таких виплат, чим вирізняється роялті для податкових цілей, а також що саме слід врахувати у ліцензійному договорі, аби не було податкових проблем із роялті
28678