Виплату пенсій пенсіонерам-ВПО, які не пройшли ідентифікацію, відновлять після її проходження

У березні термін виплати пенсії без проходження ідентифікації – завершився

Виплату пенсій пенсіонерам-ВПО, які не пройшли ідентифікацію, відновлять після її проходження

Нагадуємо, до 31 березня 2024 року для пенсіонерів, які стали ВПО до початку повномасштабної війни 24.02.2022, тривав процес проходження фізичної ідентифікації.

Частині пенсіонерів, які не вийшли на зв'язок з ПФУ упродовж 9 місяців (з 01.07.2023 по 31.03.2024), – пенсійні виплати продовжують нараховувати, але тимчасово, до моменту проходження ідентифікації, не перераховують на банківські картки.

Пенсіонери, які стали ВПО до 24.02.2022 та не пройшли фізичну ідентифікацію: це можна зробити і зараз. Після проходження ідентифікації виплату пенсії продовжать.

Пенсія виплачуватимуть з урахуванням коштів за всі місяці, за які пенсіонер не отримував її через непроходження ідентифікації.

Якщо пенсіонер з числа ВПО пройшов ідентифікацію, але не отримав пенсію в квітні, – фінансування виплати поновлять у найближчий період, після надходження до ПФУ інформації про встановлення особи (якщо ідентифікацію проведили не в ПФУ).

Додатково звертатись до органів ПФУ із заявою про поновлення виплати пенсії, зупиненої через непроходження ідентифікації з 1 квітня, не потрібно.

Якщо ж ви пройшли фізичну ідентифікацію, але пенсію вам ще не виплатили, – необхідно звернутися до органів Фонду і повідомити дату та спосіб проходження ідентифікації. Пенсійний фонд України надасть допомогу у з’ясуванні обставин та вирішенні вашого питання.

Нагадуємо, що для проходження ідентифікації можете обрати будь-який зручний спосіб:

  • особисто відвідати відділення АТ «Ощадбанк» чи орган ПФУ;
  • віддалено авторизуватись за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID») на вебпорталі електронних послуг ПФУ;
  • за допомогою відеоконференцзв’язку;
  • у випадку перебування за кордоном — отримати в закордонній дипломатичній установі України посвідчення факту, що особа є живою та надати ці документи органу ПФУ, де пенсіонер перебуває на обліку. Передати документи можна за допомогою вебпорталу ПФУ чи поштою.

За інформацією Мінсоцполітики

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21634

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18122

Нарахування заробітної плати: як провести без помилок

Обов’язок роботодавця – виплачувати працівникам заробітну плату. Та перш за все бухгалтер має провести розрахунок та нарахування зарплати. Про особливості оплати праці під час війни, загальні правила нарахування та утримання податків із зарплати – у консультації
1511264

Порядок нарахування розрахункових при звільненні

У день звільнення роботодавець повинен провести остаточний розрахунок із працівником та виплатити йому всі належні суми. Розкажемо, що маєте нарахувати, та покажемо на прикладах, як це правильно зробити
100706

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді