Додаток 5 до об'єднаної звітності з ПДФО та ЄСВ: особливості подання у разі звільнення працівника

ПФУ в листі від 18.04.2024 № 2800-050202-8/23864 розповів про зобов'язання роботодавця подати звітні відомості у разі звільнення працівника

Додаток 5 до об'єднаної звітності з ПДФО та ЄСВ: особливості подання у разі звільнення працівника

Лист ПФУ від 18.04.2024 № 2800-050202-8/23864

Пенсійний фонд відповідно до покладених на нього завдань формує та веде реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування (далі — реєстр застрахованих осіб).

Відомості до реєстру застрахованих осіб, зміни, уточнення до них вносять в електронній формі в автоматичному режимі на підставі відомостей, що надходять з джерел зазначених в статті 18 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI. Зокрема, відомостей про платників ЄСВ (страхувальників), нараховану зарплату (дохід, грошове забезпечення, допомогу, компенсацію) застрахованих осіб, на яку нараховали і з якої сплатили страхові внески, сформованих на підставі даних, поданих страхувальником у складі звітних відомостей.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску затвердив Мінфін наказом від 13.01.2015 № 4 (далі — Порядок).

Так, інформацію про дату початку та закінчення трудових відносин подає роботодавець у складі Відомостей про трудові відносини осіб та період проходження військової служби (Додаток 5) до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок).

Записи про причини звільнення в Додатку 5 до Податкового розрахунку мають вноситися у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства із посиланням на відповідну статтю, пункт закону.

Прийняття та обробку звітності, зокрема в електронній формі, від платників щодо нарахування ЄСВ у складі звітності з ПДФО (єдиного податку) здійснює ДПС.

В порядку міжвідомчого обміну інформацією ДПС надає ПФУ інформацію зі звітних відомостей платників.

Тож, у разі звільнення працівника роботодавець зобов'язаний подати відповідні звітні відомості у строк, передбачений Порядком.

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21628

Головне для бухгалтера в травні 2024 року

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати в травні. Це нові або оновлені консультації, форми із зразками заповнення, довідники і найважливіші новини, які вплинуть на роботу бухгалтера в травні. Роботи, як завжди, багато, але разом ми впораємось!
2684

Форма № 4-ПН

Хто і коли повинен подавати Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці», актуальний бланк і зразок форми № 4-ПН — у статті
7844

Які податки сплачують резиденти Дія Сіті

У консультації розглянемо вимоги до резидентів Дія Сіті, які суб’єкти господарювання можуть бути резидентом Дія Сіті, які пільги з оподаткування для резидентів Дія Сіті, умови застосування зниженої ставки ПДФО до доходу найманих працівників
33384

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді