Вимоги щодо черговості врахування від’ємного значення з ПДВ в декларації

ДПС вказала, в якому порядку зменшувати податкові зобов’язання поточного (звітного) податкового періоду на суму податкового кредиту такого (звітного) податкового періоду, та в якому порядку заповнювати таблицю 1 додатка 2 до податкової декларації з ПДВ

Вимоги щодо черговості врахування від’ємного значення з ПДВ в декларації

У декларації з ПДВ — від’ємне значення: чи можна отримати бюджетне відшкодування

Форму та Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість затвердив Мінфін наказом від 28.01.2016 № 21 (далі — Порядок № 21).

При розрахунку різниці між сумою податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду враховуйте увесь обсяг податкового кредиту, зазначений у рядку 17 декларації, до складу якого входить, у тому числі, сума від’ємного значення попереднього звітного періоду.

Порядком № 21 при здійсненні такого обрахунку не передбачили вимог щодо черговості врахування від’ємного значення (податкового кредиту) поточного звітного (податкового) періоду в погашення податкових зобов’язань такого звітного (податкового) періоду. Водночас доцільно при такому обрахунку враховувати таке від’ємне значення у хронологічному порядку його виникнення — від найдавнішого до найновішого.

Якщо в результаті розрахунку значення різниці між сумою податкових зобов’язань і податкового кредиту отримали від’ємне значення, то таке від’ємне значення звітного (податкового) періоду можете, зокрема, зарахувати до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду. Таку суму від’ємного значення відображайте у рядку 21 декларації та деталізуйте у додатку 2 до декларації «Довідка про суму від’ємного значення звітного (податкового) періоду, яку зараховуєте до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (Д2)» (далі — Додаток 2).

Звітний (податковий період), у якому виникла сума від’ємного значення ПДВ, вказуйте у графах 2 та 3 таблиці 1 додатка 2 у такому форматі:

  • дві цифри місяця (наприклад — 01, 02, 03 тощо);
  • чотири цифри року (наприклад — 2023 тощо).

При цьому сумарне значення рядка «Усього» графи 4 таблиці 1 додатка 2 до декларації повинно відповідати значенню рядка 21 Декларації.

ЗІР, категорія 101.24

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
451760

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
312024

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28018

Роялті: визначення, облік, оподаткування

Роялті викликає труднощі в обліку для бухгалтерів. Розглянемо, які особливості обліку та оподаткування таких виплат, чим вирізняється роялті для податкових цілей, а також що саме слід врахувати у ліцензійному договорі, аби не було податкових проблем із роялті
28675

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді