Відмінності трудового та цивільно-правового договорів: роз’яснення ДПС

Податківці нагадали, чим відрізняються трудовий та цивільно-правовий договори

Відмінності трудового та цивільно-правового договорів: роз’яснення ДПС

Заробітна плата і аванс: поради експерта + розрахункові приклади

Трудовий договір — це угода між найманим працівником і роботодавцем. Останнім може бути компанія, ФОП і навіть фізособа, яка наймає, наприклад, водія або няню.

За трудовим договором ви зобов’язуєтеся виконувати роботу, зазначену в договорі, а роботодавець — виплачувати за це зарплату й забезпечувати гідні й безпечні умови праці, що передбачає законодавство про працю. Вам надають робоче місце, обладнання, засоби індивідуального захисту тощо.

Трудовий договір регулює процес виконання роботи за певною спеціальністю, кваліфікацією чи посадою, а також вимагає дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку.

З одного боку, найманий працівник залежить від роботодавця. Якщо ви хочете взяти відпустку, залишитися вдома за сімейними обставинами, піти до лікаря упродовж робочого дня — маєте отримати дозвіл керівника.

З іншого — працівник має низку соціальних і трудових гарантій:

  • регулярна оплата праці — щонайменше двічі на місяць;
  • нормований робочий час;
  • лікарняні;
  • оплачувані вихідні й відпустки;
  • захист від незаконного звільнення тощо.

За цивільно-правовим договором (угодою) немає роботодавців і працівників. Є виконавець, який зобов’язується виконати певну роботу або надати послугу, і замовник, який приймає роботу й оплачує її.

Такі взаємовідносини укладають між будь-якими юридичними або фізичними особами і регулює їх Цивільний кодекс України. На них не поширюють дію трудового законодавства.

Предметом договору є кінцевий результат, а не процес його досягнення. Обидві сторони — незалежні й рівноправні. Замовник не повинен піклуватися про умови праці, надавати робоче місце й обладнання, оплачувати лікарняні. Виконавець самостійно організовує роботу і відповідає за її вчасне виконання.

Розмір винагороди й термін оплати визначають угодою сторін, а не законодавством.

Зазвичай цивільно-правовий договір укладають для виконання разових, а не систематичних робіт.

За інформацією ДПС по роботі з ВПП

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21633

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18122

Нарахування заробітної плати: як провести без помилок

Обов’язок роботодавця – виплачувати працівникам заробітну плату. Та перш за все бухгалтер має провести розрахунок та нарахування зарплати. Про особливості оплати праці під час війни, загальні правила нарахування та утримання податків із зарплати – у консультації
1511259

Порядок нарахування розрахункових при звільненні

У день звільнення роботодавець повинен провести остаточний розрахунок із працівником та виплатити йому всі належні суми. Розкажемо, що маєте нарахувати, та покажемо на прикладах, як це правильно зробити
100704

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді