За яких умов ЦПД свідчить про наявність трудових відносин

Податки та зарплата: що змінилося в 2021 році СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Фахівці Держпраці радять при укладанні цивільно-правових договорів (далі — ЦПД) не змішувати трудові відносини із цивільно-правовими.

Так, якщо у ЦПД не обумовлений кількісний об’єм виконання робіт — це свідчить про виконання зазначених робіт на постійній основі. А деякі «підприємливі» суб’єкти ще передбачають, що договір діє до моменту виконання сторонами своїх зобов’язань. І якщо за один місяць до закінчення строку дії договору жодна із сторін письмово не вимагатиме його розірвання, договір вважають пролонгованим на рік.

Застерігаємо, ЦПД не можна укладати на невизначений строк. Такий договір оформлюють лише на строк, за який має бути наданий результат роботи — тобто надана послуга чи виконана робота, передбачену умовами договору. Адже за ЦПД оплачують не процес праці, а його кінцевий результат, який визначають після закінчення роботи й оформлюють актом. ЦПД, укладені на невизначений строк, свідчать про ознаки трудових відносин.

Також врахуйте, що за виконання роботи за ЦПД, виконавцю сплачують винагороду, яка жодним чином не пов’язується із мінімальною заробітною платою, та і з заробітною платою взагалі. Саме наявність такої умови свідчить про трудові, а не цивільно-правові відносини.

Проведення інструктажу на робочому місці при укладанні цивільно-правових договорів також дозволяє перекваліфіковувати цивільні відносини в трудові. Адже проведення такого інструктажу передбачено статтею 29 КЗпП України, який регулює саме трудові відносини.

Крім того, ЦПД не слід виділяти питання матеріальної відповідальності в межах заробітку. За статтею 132 КЗпП така відповідальність передбачена лише в разі заподіяння шкоди при виконанні трудових обов’язків.

За інформацією Держпраці у Кіровоградській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18104

Нарахування заробітної плати: як провести без помилок

Обов’язок роботодавця – виплачувати працівникам заробітну плату. Та перш за все бухгалтер має провести розрахунок та нарахування зарплати. Про особливості оплати праці під час війни, загальні правила нарахування та утримання податків із зарплати – у консультації
1511199

Порядок нарахування розрахункових при звільненні

У день звільнення роботодавець повинен провести остаточний розрахунок із працівником та виплатити йому всі належні суми. Розкажемо, що маєте нарахувати, та покажемо на прикладах, як це правильно зробити
100609

Строковий трудовий договір: оплата праці

Трудовий договір може бути як безстроковим, так і укладеним на певний строк. Наприклад, коли працевлаштовують тимчасових і сезонних працівників, або беруть працівника на «декретне» місце. Які особливості оплати праці таких працівників, на що слід звернути увагу бухгалтеру – у консультації
11468

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді