Як відобразити в бухобліку та оподаткувати оренду земельних паїв

UA RU
Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ
Багато сільгосппідприємств для здійснення своєї діяльності орендують земельні паї у фізичних осіб. Розглянемо, як оформити таку оренду, особливості сплати орендної плати, а також які податки при цьому утримувати і як відображають такі операції в бухобліку
Як викупити землю, що перебуває у постійному користуванні

Об’єктами земельних відносин є землі в межах території України, земельні ділянки та права на них, у тому числі на земельні частки (паї) (ч. 3 ст. 2 Земельного кодексу України, ЗКУ).

До прав на земельні ділянки віднесено й права на земельні частки (паї). Позаяк земельні ділянки і земельні частки (паї) виділені в окремі групи, облік їх оренди різний.

Як документально оформити оренду земельного паю

Що таке земельний пай? Це лише право вимагати виділити земельну ділянку в натурі із земель, що належали колективним сільгосппідприємствам.

Для виділення землі в натурі (на місцевості) потрібен сертифікат на земельний пай— це правовстановлюючий документ (п. 17 розд. Х ЗКУ). Утім сертифікат на земельний пай не встановлює права власності фізособи, а лише дає можливість одержати земельну частку на місцевості з отриманням права власності на землю.

Власне земельний пай передають в оренду за відповідним договором. При цьому слід дотримувати низки вимог.

Договір оренди земельної частки (паю)

З фізособою договір оренди земельного паю укладайте у письмовій формі. Типову форму договору оренди земельної частки (паю) затверджено наказом Держкомзему «Про затвердження форми Типового договору оренди земельної частки (паю)» від 17.01.2000 № 5 (далі — Наказ № 5). За бажання можете завірити його у нотаріуса (ст. 14 Закону України «Про оренду землі» від 06.10.1998 № 161-XIV; далі — Закону про оренду). Строк дії договору визначайте за згодою сторін (ст. 19 Закону про оренду). Але зважайте на максимальні та мінімальні строки оренди землі.

СКАЧАТИ ⤵️

Як відобразити в бухобліку та оподаткувати оренду земельних паїв

Як визначити розмір орендної плати за земельний пай

При цьому орендну плату за землю справляють як у грошовій, так і в натуральній формі.

Розмір орендної плати за пай визначте за домовленістю з орендодавцем і зазначте у договорі у відсотках від нормативно-грошової оцінки землі, але не менше за розмір, встановлений Указом Президента України «Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян — власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)» від 02.02.2002 № 92/2002 (даліУказ № 92).

Увага: мінімальний розмір орендної плати за пай — 3% вартості земельної частки (паю). 

У законі розмір орендної плати прив’язаний саме до того, про який домовилися сторони орендних відносин (ч. 1 ст. 762 Цивільного кодексу України; ст. 21 Закону про оренду). Тобто орієнтуйтеся на мінімальний розмір плати у 3%. Якщо за договором орендна плата становитиме менше ніж 3% вартості паю, це не порушує прав сторін і не може бути підставою для розірвання договору.

Об’єкт оподаткування ПДФО визначайте з розміру орендної плати, встановленої у договорі, але не менше за мінімальну суму орендного платежу (пп. 170.1.1 Податкового кодексу України; ПК). А таким мінімальним розміром податківці вважають саме розмір, установлений Указом № 92, тобто 3% вартості паю.

Щоб податківці не визнали заниження податкового зобов’язання з ПДФО, встановіть у договорі розмір оренди не менший за 3% вартості орендованої земельної частки.

Бухоблік оренди земельних паїв

Для обліку орендованої земельної частки використовуйте позабалансовий рахунок 01 «Орендовані необоротні активи».

Облік ведіть за вартістю, зазначеною в договорі, за видами та якісними характеристиками земель (п. 8 НП(С)БО 14 «Оренда»). Підстава для зарахування об’єкта оренди на позабалансовий рахунок 01 — акт приймання-передачі, підписаний сторонами договору оренди.

І хоча типова форма договору оренди земельної частки не передбачає складання акта приймання-передачі, радимо все-таки скласти цей документ. Він підтвердить факт отримання паю у користування.

Суму орендної плати відображайте у складі витрат або на рахунку 23 «Виробництво», залежно від правил формування собівартості виробленої продукції.

До складу витрат суму орендної плати зараховуйте на підставі договору оренди й акта приймання-передачі. Якщо в договорі домовилися використовувати інший первинний документ для підтвердження розрахунків, складіть саме його.

Будь-який первинний документ, що підтверджує факт використання орендарем об’єкта оренди протягом певного періоду, повинен мати обов’язкові реквізити, передбачені частиною 2 статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV.

Форма розрахунку — грошова

ПЕРЕГЛЯНУТИ БУХПРОВЕДЕННЯ ⤵️

Оренда земельних паїв у фізособи: три варіанти бухобліку

Форма розрахунку — натуральна

ПЕРЕГЛЯНУТИ БУХПРОВЕДЕННЯ ⤵️

Оренда земельних паїв у фізособи: три варіанти бухобліку

Форма розрахунку — комбінована

Для того щоб уникнути «натурального» коефіцієнта та проблем із бухобліком, використовуйте такий варіант розрахунків:

Оренда земельних паїв у фізособи: три варіанти бухобліку

ПЕРЕГЛЯНУТИ БУХПРОВЕДЕННЯ ⤵️

Оренда земельних паїв у фізособи: три варіанти бухобліку

Оподаткування оренди земельних паїв

Оподаткування оренди земельних паїв ПДФО

Розмір орендної плати за оренду земельного паю включають до загального оподатковуваного доходу фізособи-орендодавця (пп. 164.2.5 ПКУ). Податковим агентом у цьому разі є орендар (пп. 170.1.1 ПКУ). Тобто аграрій-орендар зобов’язаний утримати ПДФО з доходу у вигляді орендної плати за земельний пай за ставкою 18%.

Базу оподаткування обчислюйте з розміру орендної плати, зазначеної у договорі оренди. Податок сплатіть у загальні строки, встановлені статтею 168 ПКУ.

Якщо орендну плату:

  • виплачуєте на картковий рахунок фізособи-орендодавця або отриманою з банку готівкою — сплатіть податок під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом;
  • виплачуєте готівкою із каси — протягом 3 банківських днів із дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання);
  • нарахували, але не виплатили — не пізніше за 30 календарних днів місяця, що настає за місяцем нарахування доходу.

Орендну плату за земельний пай, а також суми утриманого і перерахованого ПДФО відображайте у додатку 4ДФ до податкового розрахунку з ознакою доходу «106».

Оподаткування оренди земельних паїв військовим збором

Із суми орендної плати за земельну частку утримайте військовий збір за правилами, передбаченими для утримання ПДФО (п. 1.7 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Ставка військового збору — 1,5%. Утриману суму відображайте також у розділі І додатку 4ДФ.

Оподаткування оренди земельних паїв ЄСВ

База нарахування ЄСВ — суми нарахованої зарплати та суми винагород фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.).

Договір оренди не передбачає виконання робіт чи надання послуг. Орендна плата — це не винагорода за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. Тому ЄСВ на орендну плату за земельну частку (пай) не нараховуйте.

Оподаткування оренди земельних паїв ПДВ

Якщо орендну плату за пай виплачуєте фізособі:

  • у грошовій формі — бази оподаткування ПДВ не виникає;
  • натуральній — виникають податкові зобов’язання з ПДВ.

Базу оподаткування визначайте на основі договірної (контрактної) вартості товарів (послуг), але не нижче за (п. 188.1 ПКУ):

  • ціни придбання товарів (послуг) — якщо передаєте їх у вигляді орендної плати;
  • звичайні ціни — якщо орендну виплачуєте самостійно виготовленими товарами (послугами).

Оподаткування оренди земельних паїв єдиним податком

Коли землі фізособи орендує сільгосппідприємство — платник ЄП 4 групи, то земпай зараховують до об’єкта оподаткування єдиним податком (пп. 295.9.7 ПКУ).

Фізособи, які надають в оренду свої земельні паї єдинникам четвертої групи, звільнені від сплати земельного податку.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді