Відкриваємо філію в Україні чи за кордоном

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Бізнес розширюється на нові території, настав час задуматися про створення філії підприємства. Що таке філія та який її правовий статус? У чому відмінності між філією, представництвом, структурним підрозділом та дочірнім підприємством? Як створити філію в Україні чи за кордоном? Розглянемо основні кроки, зазирнемо і в оподаткування філій.

Що таке філія

Філія – це підрозділ підприємства, тобто його складова частина (у ДК 002:2004 має код 610). Ключові особливості юридичного статусу такого підрозділу визначаються ч. 1 ст. 95 ЦКУ:

  • відокремленість від підприємства;
  • розташування поза межами підприємства;
  • виконання всіх або частини функцій підприємства.

⚡️ ЄДИНА ЗВІТНІСТЬ: ЕКСПЕРТ ДОПОМОЖЕ РОЗІБРАТИСЯ ЗІ СКЛАДНОЮ НОВИНКОЮ ⏩

Відокремленість філії досягається шляхом наявності виділеного й закріпленого за нею майна, окремого внутрішнього документа – положення (ч. 3 ст. 95 ЦКУ), а також власного керівника (ч. 4 с. 95 ЦКУ). Закріплене майно залишається у власності підприємства, яке створює філію, так як філія – це частина даної юридичної особи.

Розташування поза межами не означає іншу юридичну адресу. Філія та підприємство, яке її створило, можуть бути розташовані за однією адресою. Розташування “поза межами” досягається шляхом наявності відокремленого майна, у т.ч. приміщення (власного або орендованого). У законодавстві взагалі дане питання не визначене.

Створювати філії можуть усі підприємства, у т.ч. й комунальні та державні (ч. 6 ст. 55 ГКУ). Можуть це робити й бюджетні установи.

Увага: філія – це підрозділ юридичної особи, який має окремий ідентифікаційний номер у ЄДР.

Філія хоча й не є юридичною особою, але має окремий ідентифікаційний номер у ЄДР, який відрізняється від номера підприємства, яке її створило. Однак, це не означає окрему реєстрацію, так як у ЄДР вносяться лише відомості про створення філії. Від окремої реєстрації це відрізняється, наприклад, відсутністю окремих кодів КВЕД, даних про керівника та кінцевих власників, які притаманні реєстрації юридичної особи. Крім того, філія має окрему податкову реєстрацію за місцем свого розташування (навіть якщо не сплачує окремо податки).

Також філія може мати окремий банківський рахунок, баланс. Може чи не може визначається положенням про філію.

Філія та представництво – у чому відмінності

Представництво – це теж відокремлений підрозділ (у ДК 002:2004 має код 620). Процедура реєстрації практично така ж сама як у філії і теж представництва є окремий номер в ЄДР. Різниця між ними існує лише у меті створення, яка зазначена у положенні про них:

  • філія – це виконання окремих функцій юридичної особи;
  • представництво – це підрозділ, який може вчиняти правочини від імені основного підприємства (ч. 1 ст. 237 ЦКУ), захист інтересів юридичної особи (ч. 2 ст. 95 ЦКУ). Також представництво може лише надавати інформацію про діяльність основного підприємства, надавати консультаційні послуги тощо.

Перший варіант функцій філії – це виконання всіх чи майже всіх функцій головного підприємства, але в інших регіонах. Наприклад, приватний навчальний заклад відкрив свій філіал у іншому місті. Філіал здійснює ті ж самі функції, що й основний підрозділ – надання освітніх послуг. Можливо, за меншою кількістю спеціальностей, але та ж сама єдина функція.

Другий приклад – це виділення окремих функцій на філії. Наприклад, у сільському господарстві одна юридична особа створює окремі виробничі філії у декількох регіонах, які займаються вирощуванням зернових та олійних культур. Також створюються філії для зберігання і перенавантаження зернових (термінали, елеватори), для їх транспортування (перевізники, судноплавні компанії).

Увага: філії та представництва відрізняються лише призначенням і назвою. Реєстрація, оподаткування, організація діяльності практично однакові.

Приклад представництва – навчальний заклад відкриває представництво (консультаційний центр) в іншому регіоні (можливо, країні) для надання інформації про освітні послуги, допомоги у оформленні документів на вступ, профорієнтації тощо. Сільськогосподарська компанія відкриває представництво, що демонструє зразки продукції, укладає договори на поставку, збирає інформацію про попит, досліджує можливі ринки збуту тощо.

Суттєвих відмінностей між філією та представництвом немає. Навіть реєстраційний документ (форма 4) для філії та представництва однакові. Різниця при заповненні буде лише у найменуванні. Представництво як і філія можуть мати окремий банківський рахунок.

Філія та структурний підрозділ – у чому відмінності

З філією різниця суттєва – структурний підрозділ взагалі не потребує ніякої реєстрації і будь-які елементи самостійності у нього відсутні. По ньому не вносяться відомості у ЄДР. Також відокремлений підрозділ:

  • може не мати відокремленого на нього майна;
  • не може мати окремого банківського рахунку;
  • не може самостійно укладати правочини (договори);
  • не може реєструвати податкові накладні;
  • не потребує обов’язкових рішень загальних зборів підприємства тощо. Достатньо рішення керівника, якщо йому надані такі повноваження;
  • не має окремої податкової реєстрації.

Увага: структурний підрозділ не може укласти самостійно договір.

Спільним між філіалом та структурним підрозділом є лише те, що його діяльність регулюється внутрішніми положеннями підприємства. Також структурні підрозділи можуть мати інше місцезнаходження, ніж основна частина підприємства. Наприклад, головний офіс може бути в м. Києві, а виробничі цехи розташовані в області.

На відміну від структурного підрозділу філія має окрему податкову реєстрацію за своїм місцезнаходження. Відкриття структурного підрозділу навіть на іншій території такої реєстрації не потребує.

Приклади організаційних структурних підрозділів: цех, бухгалтерія, адміністрація, господарська частина тощо.

Філія та дочірнє підприємство – у чому відмінності

Філія не має статусу юридичної особи, дочірнє підприємство – має. Це основна відмінність. Її наслідком є те, що:

  • у філії можуть бути обмеження на укладання певних правочинів, так як немає правосуб’єктності. Філія у договорах обмежена у правах положенням про її створення. Договір з філією – це по факту договір з юридичною особою, яка її створила, так як філія діє від її імені і юридична особа несе всю відповідальність за свою філію;
  • філія здебільшого не є окремим платником податків. Усіма деклараціями та сплатою податків займається основне підприємство. Однак, можуть бути й винятки – форма № 1ДФ, Звіт з ЄСВ, якщо філія самостійно нараховує та виплачує зарплату;
  • керівник філії повинен мати довіреність (ч. 4 ст. 95 ЦКУ). Він не може мати повноважень більше, ніж керівник юридичної особи. Директору ж дочірнього підприємства довіреність не потрібна;
  • філія не подає фінансову звітність у Держстат (цим займається головне підприємство). Однак, головному підприємству філія може подавати внутрішню звітність;
  • філія не може мати інший КВЕД, ніж головне підприємство.

Дочірнє підприємство – юридично окреме підприємство, але економічно залежне від основного (материнського). Воно цілком самостійний суб’єкт в укладанні правочинів (має правосуб’єктність), самостійно несе відповідальність за своїми зобов’язаннями. Дочірнє підприємство також завжди окремий платник податків і зборів, самостійно нараховує й виплачує зарплату і т.д.

Виходить, що дочірнє підприємство – це повноцінна юрособа, яку поєднана з іншою юрособою спільними власниками. Наприклад, акціонери АТ “Літо” купили 100% частку у статутному капіталі ТОВ “Липень”. Обидва підприємства продовжують існувати, але очевидно, що всю діяльність ТОВ “Липень” уже контролюють власники АТ “Літо”.

Увага: філія дешевша в управлінні, але дочірнє підприємство може бути використане для оптимізації оподаткування.

Перевага філії – адмініструвати їх діяльність дешевше, ніж дочірніх підприємств, так як менше звітності. Однак, дочірні підприємства можуть бути корисними для оптимізації оподаткування, так як можна створити групу підприємств, які всі є платниками єдиного податку, тобто вдатися до подрібнення бізнесу.

Підготовка до створення філії

Підготовчі дії наступні:

  1. Визначаємось з тим, що створюємо: філію чи представництво.
  2. Придумуємо назву філії. Вона повинна обов’язково містити слова “відокремлений підрозділ”/“філія”/“представництво”, а також має бути вказана її приналежність до юрособи. Наприклад, “Чернігівська філія ТОВ “Осінь””, “Філія “Чернігівська” ТОВ “Осінь”” і т.д. (вимоги до назви – див. наказ Мін’юсту від 05.03.2012 року № 368/5).
  3. Розробляємо Положення про філію/представництво. Основне – це визначитися з функціями філії, повноваженнями її керівника та доцільності окремого балансу й банківського рахунку, потребою у печатці. Філія ТОВ не може укладати угоди на суму, яка перевищує 50% вартості чистих активів (ч. 2 ст. 44 Закону “Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю” від 06.02.2018 р. № 2275, далі – Закон про ТОВ).
  4. Затверджуємо Положення загальними зборами учасників – у ТОВ (ч. 1. ст. 29 Закону про ТОВ); або загальними зборами акціонерів – у АТ (ч. 1 ст. 32 Закону про АТ від 17.09.2008 р. № 17.09.2008 р. № 514).
  5. Призначаємо керівника (директора) філії та виписуємо на нього довіреність (ч. 4 ст. 95 ЦКУ). Її бажано посвідчити нотаріально, так як інакше керівник філії не зможе укладати договори, які потребують нотаріального посвідчення (ч. 1 ст. 245 ЦКУ). Форми довіреності немає, тому розробляємо її самостійно. Повноваження мають узгоджуватися з Положенням про філію.
  6. Складаємо передавальний баланс та передаємо філії майно. Перед передачею майна бажано провести інвентаризацію.

Реєстрація створення філії та інші супутні дії

Далі проводимо низку дій, пов’язаних з реєстрацією філії та отримання дозволів на її діяльність:

  1. Проводимо державну реєстрацію філії. Для цього подаємо форму 4 (наказ Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5, ч. 17 ст. 17 Закону “Про державну реєстрацію…” від 15.05.2003 р. № 755). У ній зокрема вказуємо адресу філії.
  2. Якщо філія знаходиться в іншій адміністративно-територіальній одиниці, то подаємо до ДПС форму № 17-ОПП (п. 7.2 Порядку обліку платників податків від 09.12.2011 р. № 1588). Термін – 10 днів з дня створення філії.
  3. Відкриваємо банківський рахунок.
  4. Якщо на філію делегуються повноваження виписувати податкові накладні, то філії присвоюємо номер і до ДПС подаємо повідомлення за формою додатка 2 (наказ ДФС від 28.01.2016 р. № 21). Для цього ще треба кожній філії присвоїти окремий цифровий номер, про що теж письмово повідомити ДПС по місцю реєстрації. Правда, зробити це можна пізніше – разом з першою декларацією за період, у якому відбулося створення/зміна філій;
  5. Якщо філія отримує обов’язок сплати ЄСВ, то у довільній формі також повідомляємо ДПС у 10-денний термін.
  6. Якщо філія проводитиме розрахунки в готівковій або безготівковій формі, то до ДПС подаємо форму № 20-ОПП про об’єкти оподаткування. Дана форма необхідна перед реєстрацією РРО.
  7. Якщо філія проводитиме розрахункові операції, які потребують РРО, то реєструємо РРО. Нюанс: реєстрація РРО відбувається на юридичну особу, а не філію (лист ДФС від 02.02.2018 р. № 453/6-99-08-02-01-15/ІПК).
  8. Якщо є ліцензії, то вносимо відомості про філію до цих ліцензій. Наприклад, це ліцензія на роздрібну торгівлю алкоголем, роздрібну торгівлю тютюновими виробами, оптову торгівлю алкогольними або тютюновими виробами.

Оподаткування філії в Україні

ПДВ

Філія не є окремим платником ПДВ, так як у розумінні пп. 14.1.139 ПКУ не підпадає під визначення особи-платника ПДВ. Декларацію подає саме головне підприємство. Проте філію можна наділити повноваженнями складати податкові накладні у разі якщо філія самостійно постачає товари, роботи, послуги та проводить розрахунки зі споживачами. Це не обов’язково й визначається головним підприємством. Кожна філія має свій номер, який використовується у податкових накладних у спеціальному полі.

Податок на прибуток, єдиний податок

Філії насьогодні не є окремим платником податку на прибуток чи єдиного податку. Усі декларації подає та податки сплачує головне підприємство.

ПДФО та ВЗ

Філія є податковим агентом, якщо головне підприємство надало філії повноваження нараховувати та утримувати ПДФО, вести податковий облік та подавати форму № 1ДФ (пп. 14.1.180 ПКУ, п. 168.4 ПКУ). У такому разі ПДФО та ВЗ сплачуються за місцем знаходження філії. Однак, якщо філія такі повноваження не отримала, то усім займається головне підприємство. Також є ще одне обмеження – філія не може реєструвати розрахунки коригування на операції, які складені іншими філіями чи головним підприємством (роз’яснення ДПС).

ЄСВ

Філія може бути платником ЄСВ, якщо має окремий баланс, самостійно проводить розрахунки з застрахованими особами та отримало повноваження щодо сплати ЄСВ від головного підприємства (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 08.07.2010 № 2464). При цьому особливості обліку таких відокремлених підрозділів визначені п. 8 розділу ІІ Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, наказ Мінфіну від 24.11.2014 № 1162). Серед них:

  • повідомити ДПС про перехід на сплату ЄСВ філією треба у 10-денний строк з дня прийняття такого рішення;
  • ЄСВ тоді сплачується за місцезнаходженням філії/іншого відокремленого підрозділу;

Якщо ж повідомлення не було, то філія обліковується з приміткою “Неплатник”. У такому разі ЄСВ сплачує основне підприємство.

Інші податки

Інші податки сплачує й декларує головне підприємство. Наприклад, філії не належать до платників екологічного податку, так як платником є суб’єкт господарювання у цілому, а не його структурні підрозділи без статусу юрособи (роз’яснення ДПС).

Однак, філія є самостійним платником по ренті за спецводокористування, якщо має окремий баланс і банківський рахунок.

Філія за кордоном

Як відомо, філія не може самостійно виготовляти продукцію на території іншої держави, а лише продавати готову продукцію, що виробляє основна компанія. Отже, договори щодо продажу продукції хоч і підписуються через філію, проте вони йдуть від імені саме головної компанії.

Увага: відправка товару (експорт) здійснюється через митний кордон України від основного підприємства відповідно до митного режиму, за яким товари відпускаються для вільного обороту за межами митної території України.

Митний режим експорту може застосовуватись як до товарів, що підлягають вивезенню так я для товарів, що були вивезені раніше і в інших митних режимах. Основній компанії потрібно не тільки поставити товар, а і подати необхідні документи, для проходження товару через митний кордон, а також сплатити всі митні збори.

Увага: у податкових та митних деклараціях продавцем товару буде значитись саме головна компанія, а не філія, покупцем виступатиме вже безпосередньо кінцевий покупець.

Однак, при роботі через філію не слід забувати про валютний контроль, наприклад про 360-денний термі розрахунків по ЗЕД-контрактах. Для філії все залишається так само, як і для основного підприємства

Дочірня компанія за кордоном

Інший варіант проводити підприємницьку діяльність компанії за кордоном – відкриття дочірньої компанії в іншій країні. У такому випадку з дочірньою компанією укладають зовнішньоекономічну угоду як з закордонним покупцем, здійснюють поставку товару та отримують оплату у встановлений термін, не порушуючи термінів оплати та не ризикуючи потрапити під дію штрафних санкцій. При цьому, дочірня компанія може повністю контролюватися українською головною компанією.

Увага: для того, щоб провадити діяльність за кордоном, буде достатньо відкрити LLC – аналог ТОВ у інших країнах (назва може відрізнятися, проте формат роботи залишається схожим).

В залежності від законодавства обраної країни, подається певний перелік необхідних документів та обирається особа, що буде виступати у ролі засновника. Засновником підприємства може бути як фізична, так і юридична особа. Пропонуємо розглянути приклад відкриття дочірньої компанії у Польщі.

Для відкриття дочірньої компанії в Польщі знадобиться наступний перелік документів (за умови, що відкриваємо компанію на ім’я фізичної особи):

  • паспорт чи паспорти осіб, що виступатимуть як засновники компанії. Ними можуть бути як резиденти України, так і резиденти Польщі;
  • обов'язково потрібно вказати місце чи країну проживання засновника чи засновників компанії, громадянство;
  • розподіл участі у компанії (якщо засновників декілька);
  • розподіл управлінських функцій. Тут потрібно вказати хто і які функції має виконувати, хто буде назначений головою компанії і т.д.;
  • вид обраної господарської діяльності;
  • назва компанії.

Особливості ведення господарської діяльності у Польщі:

  • Необмежена господарська діяльність;
  • Можливість введення нових співзасновників;
  • Ведення діяльності у Європі без необхідності оформлювати дозволи;
  • Засновники не несуть особистої матеріальної відповідальності за діяльність компанії;
  • Мінімальний уставний капітал становить приблизно 1200 євро (5000 злотих).

Аналогічне відкриття філії обернеться більшими об’ємом роботи для головної фірми, тому простіше зареєструвати нову компанію, що буде виконувати роль дочірньої. Враховуючи те, наскільки просто це зробити (на прикладі Польщі).

І ще один важливий момент – для інвестування у свою дочірню компанію, головній компанії необхідно буде в межах діючого е-ліміту, який видається НБУ з 7 лютого 2019 року (постанова Правління НБУ від 02.01.2019 №5).

Особливості оподаткування філії за кордоном

Українська головна компанія сплачує податки в Україні, польська у Польщі. Це просто і зрозуміло. Проте, головна і дочірня компанії знаходяться у різних країнах, відповідно операції між ними відносяться до класу міжнародних.

У випадку, коли засновником польської компанії виступатиме юридична особа – головна компанія в Україні, операції між компаніями можуть бути контрольованими і потребувати правил трансфертного ціноутворення. Це стосується платників податку на прибуток. Аби операції не були контрольованими необхідно дотриматися вимог до оподаткування зарубіжного підприємства, а також загальних обсягів по всім видам діяльності підприємства та окремих операцій з філією (150 млн грн та 10 млн грн відповідно). Детальніше – читайте Контрольовані операції 2020.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді