Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання

Податкові нововведення 2017 року породили чимало запитань у платників податків, зокрема. Щодо оподаткування прибутків підприємств

Враховуючі величезну кількість змін, які було внесено в Податковий кодекс України (далі - ПК), не дивно, що у платників податків зібралося чимало актуальних запитань, щодо різних аспектів оподаткування.

Сьогодні пропонуємо розглянути запитання, які найчастіше ставлять платники податку на прибуток підприємств.

Запитання з оподаткування податку на прибуток

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання Чи потрібно неприбутковій організації подавати до ДФС фінансову звітність за 2016 рік?

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання У пункті  46.2 ПК визначено, що фінансова звітність є обов'язковим додатком до податкової декларації та є її невід’ємною частиною. Її подають як платники податку на прибуток підприємства, так і неприбуткові організації. Останні мають подавати фінансову звітність разом із звітом про використання доходів.

Отже, неприбуткові організації мають подавати до органів ДФС фінансову звітність у складі звіту про використання доходів за 2016 рік.

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання Чи потрібно профспілковим організаціям подавати до контролюючих органів звіт про використання доходів неприбуткової організації за 2016 рік?

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання Пункт 46.2 ПК передбачає звітування профспілками та профспілковими організаціями до органів ДФС. Але, такі організації мають подавати звіт про використання доходів неприбуткової організації тільки у разі порушення вимог пункту 133.4 ПК.

Вимогу пункту 133.4 ПК вперше буде застосовуватись за результатами звітування за 2016 рік.

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання Чи не змінились терміни подання звіту з використання доходів неприбуткової організації?

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання До статті 133 ПК було додано доповнення – підпункт 133.4.7 ПК який встановлює річний звітній період для подання податкового звіту неприбуткової організації. Терміни ж подання звіту про використання доходів неприбуткового підприємства не змінились і на цього року граничний термін – 01.03.2017 р.

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання Податок на нерухоме майно все ще зменшує податок на прибуток, за підсумками 2016 року?

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання Така можливість доступна лише для розрахунку податку на прибуток за підсумками 2016 року, адже пунктом 45 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідних Положень» її було скасовано з початку 2017 року.

Тобто, при розрахунку податку на прибуток за 2017 рік, податок на нерухоме майно не можна буде врахувати в якості знижки до податку на прибуток підприємств.

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання В якому рядку податкової декларації за 2016 рік потрібно відобразити суму авансового внеску у розмірі 2/9 податку на прибуток?

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання У декларації за 2016 рік сума авансового внеску зменшує суму податку. Її необхідно відобразити у рядку 16 додатку ЗП до декларації з відповідним перенесенням до рядку 16 декларації. Також інформацію щодо розміру авансового внеску необхідно додати до рядка 26 податкової декларації. У рядку 26 декларації, сума авансового внеску зазначається у якості додаткової інформації.

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання Чи можна не подавати декларацію з податку на прибуток підприємства, якщо за результатами 2016 року у підприємства немає ні доходів, ні витрат і жодної діяльності не проводилось?

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання Відповідно до пункту 49.2 ПК платник податків зобов'язаний подавати податкову декларацію за кожним податком, який він має сплачувати за відповідний звітній період якщо є база для нарахування податку. У такому випадку, якщо немає показань, які потрібно відобразити у податковій декларації, то порожню декларацію подавати не потрібно.

Виключення – якщо немає об’єкта оподаткування, але є показники для декларування, то податкову декларацію навіть з нульовими показниками подати потрібно. Наприклад, якщо у фінансовій звітності є дані про амортизацію чи заборгованість, тощо.

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання Підприємство має дохід у 20 мільйонів гривень і подаватиме декларацію з податку на прибуток за підсумками 2016 року. У декларації за 2015 рік проставляли відмітку про незастосування різниць, чи потрібно дублювати її у декларації за 2016 рік?

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання Якщо рішення про незастосування різниць було прийняте у декларації 2016 року, його не потрібно дублювати у звіті за 2016 рік.

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання За я кою формою декларації з податку на прибуток слід звітувати за підсумками 2016 року. Який граничний термін подання річної декларації з податку на прибуток?

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання Підприємствам необхідно подавати декларацію з податку на прибуток підприємств, що була затверджена Міністерством фінансів України від 20.10.2015 № 897.

Платникам податку, у яких базовий звітній період дорівнює календарному року подають декларацію про податок на доходи підприємства до 01.03.2017 р.

У декларації обов'язково необхідно відмітити базовий звітній період – рік і поставити відмітку щодо обраного звітного періоду.

Згідно пункту 57.1 ПК сплатити податкові зобов'язання необхідно не пізніше 10 днів із дня, наступного за граничним терміном подання, цього року граничний термін сплати податку – 10 березня 2017.

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання Які вимогу застосовуються до платників податків, щоб застосувати нульову ставку з податку на прибуток?

Податок на прибуток підприємств: відповіді на актуальні запитання Відповідно до пункту 44 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідних положень» ПК, з 2017 по 2021 рік вводиться нульова ставка податку на прибуток підприємств для платників податку, чий річний дохід не перевищує 3 млн. грн., а розмір заробітної плати кожного працівника не менший за 2 мінімальні заробітні плати.

Також, цю пільгу можуть застосовувати юридичні особи, у яких протягом трьох років середньооблікова кількість працівників становила від 5 до 20 осіб, а також платники єдиного податку, у яких середньооблікова кількість працівників становила від 5 до 50 осіб.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді